• Taiwanul a raportat o creștere semnificativă a activității militare chineze în apropierea teritoriului său, cu aproximativ 90 de nave chineze și 47 de aeronave în apropierea insulei în ultimele 24 de ore.
  • Oficialii taiwanezi au exprimat îngrijorare față de „provocările” și tacticile de intimidare militară ale Chinei, inclusiv incursiunile navale și aeriene regulate.
  • SUA au cerut Chinei să dea dovadă de reținere și să evite folosirea președintelui taiwanez Lai drept pretext pentru presiuni militare, subliniind importanța libertății de navigație în regiune.

Taiwanul a raportat o creștere bruscă a activității militare chineze în apropierea teritoriului său, cu aproximativ 90 de nave ale marinei și ale pazei de coastă poziționate în apele din apropiere, scrie The Independent.

Tensiunile au crescut în Strâmtoarea Taiwan de când președintele Lai Ching-te a plecat într-un turneu diplomatic care a inclus opriri în SUA.

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat marți că 47 de aeronave militare chineze au operat în apropierea insulei în ultimele 24 de ore, împreună cu 12 nave ale marinei și nouă nave ale agențiilor civile.

Recomandări

POLONIA SPRIJINĂ UCRAINA
META PICĂ
PREZIDENȚIALELE RĂMÂN ANULATE
STARE DE URGENȚĂ ÎN MOLDOVA
CHINA SCHIMBĂ TACTICA
NOI LEGI ÎN IRAN

Cel puțin 26 de aeronave au fost văzute la nord de insulă, în apropiere de provincia chineză Zhejiang, 15 au zburat în jurul sud-vestului și șase deasupra Strâmtorii Taiwan.

Activitatea militară chineză a urmărit să transmită un mesaj nu numai Taiwanului, ci și altor țări din regiune, a declarat marți un oficial taiwanez pentru Reuters, adăugând că numărul navelor chineze din jurul insulei era „foarte alarmant”.

China a desfășurat nave din comandamentele sale de teatru din nord, est și sud, a declarat oficialul, numărul acestora depășind acum 60.

Paza de coastă a Taiwanului a raportat că cel puțin șapte nave chineze au efectuat „hărțuiri în zona gri” pe tot parcursul zilei. Tactica, descrisă ca o provocare deliberată fără conflict, include incursiuni militare regulate pe mare și pe aer. Wang Ting-yu, șeful comisiei parlamentare pentru apărare și afaceri externe din Taiwan, a făcut apel la Beijing să acționeze ca un „vecin civilizat” și să înceteze „provocarea de probleme”.

Ministerul taiwanez al Apărării a activat exerciții de pregătire pentru luptă și a avertizat că provocările unilaterale ar putea destabiliza pacea în regiune.

„Astfel de acțiuni nu vor fi salutate de comunitatea internațională”, a declarat acesta.

Activitatea militară continuă a Chinei coincide cu instituirea a șapte zone temporare de interdicție aeriană în apropierea provinciilor estice Fujian și Zhejiang, provocând speculații cu privire la alte exerciții sau teste de armament. Cu toate acestea, Beijingul nu a anunțat încă niciun exercițiu specific, iar Ministerul Apărării nu a făcut niciun comentariu.

Între timp, Departamentul de Stat al SUA a îndemnat China să dea dovadă de reținere.

„Un tranzit de rutină al președintelui Lai nu ar trebui să fie folosit ca pretext pentru presiuni militare”, a declarat luni un purtător de cuvânt.

Observatorii occidentali și-au exprimat îngrijorarea cu privire la amploarea desfășurării chineze, despre care un oficial taiwanez a afirmat că vizează întregul lanț insular care se întinde de la Japonia la Borneo. Aceștia au susținut că mișcarea urmărește „intimidarea militară” și exercitarea controlului asupra căilor navigabile critice.

Postura militară a Beijingului în jurul Taiwanului din ultimii ani a stârnit temeri de conflict în regiune.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, adresându-se marinarilor din Japonia, a subliniat importanța asigurării libertății de navigație și a menținerii „ordinii internaționale bazate pe reguli”.

„Prin urmare, dorim ca această regiune, această zonă să rămână deschisă libertății de navigație și capacității de a zbura pe cer și pe căile aeriene internaționale ori de câte ori dorim”, a spus el.

China, care consideră Taiwanul drept teritoriul său, l-a denunțat pe președintele Lai ca fiind un „separatist”. Guvernul Taiwanului susține că suveranitatea sa este o chestiune care trebuie decisă de poporul său.

Citește și