• Declarația lui Assad a fost postată pe canalul Telegram al președinției siriene, dar nu este clar cine o controlează acum.
  • Asad susține că s-a dus la o bază militară rusă pentru a supraveghea operațiunile de luptă, dar a găsit trupele siriene abandonând pozițiile.
  • Pe 8 decembrie, Assad a fost transportat la Moscova după ce baza aeriană Hmeimim a fost atacată.

Fostul președinte sirian Bashar al-Assad spune că nu a intenționat niciodată să fugă în Rusia – în ceea ce se presupune a fi prima sa declarație de la căderea Damascului în urmă cu opt zile, conform BBC.

„Nu am fugit în Rusia”

Declarația presupusă a lui Assad a fost postată luni pe canalul Telegram aparținând președinției siriene, deși nu este clar cine îl controlează în prezent, sau dacă el a scris-o.

În aceasta, el spune că, în timp ce capitala siriană cădea în mâinile rebelilor, a mers la o bază militară rusă din provincia Latakia „pentru a supraveghea operațiunile de luptă”, doar pentru a vedea că trupele siriene abandonaseră pozițiile.

Recomandări

133K DAU LICENȚA
UE, ÎN DECLIN DEMOGRAFIC
NOU OBIECTIV RUSESC
FĂRĂ SUCURI ÎN ȘCOLI
BĂLĂCĂREALA DIN GUVERN
TRUDEAU ÎȘI DĂ DEMISIA

Baza aeriană Hmeimim a fost, de asemenea, supusă unui „atac intensificat de către drone”, iar rușii au decis să îl transporte pe el la Moscova, spune el.

În declarație – publicată atât în arabă, cât și în engleză – fostul lider sirian ar descrie ce s-a întâmplat la 8 decembrie – și cum a fost aparent asediat la baza rusă.

Neavând niciun mijloc viabil de a părăsi baza, Moscova a solicitat comandamentului bazei să organizeze o evacuare imediată către Rusia în seara zilei de duminică, 8 decembrie”, se arată în declarație.

„Acest lucru a avut loc la o zi după căderea Damascului, ca urmare a prăbușirii pozițiilor militare finale și a paralizării rezultate a tuturor instituțiilor de stat rămase”.

Declarația adaugă că „în niciun moment în timpul acestor evenimente nu m-am gândit să mă retrag sau să caut refugiu, și nici nu a fost făcută o astfel de propunere de către vreo persoană sau partid”.

„Atunci când statul cade în mâinile terorismului și capacitatea de a aduce o contribuție semnificativă este pierdută, orice poziție devine lipsită de scop”, se spune în declarație.

Grupările rebele siriene continuă să formeze un guvern de tranziție

Assad nu a fost văzut nicăieri în timp ce orașele și provinciile siriene au căzut în mâinile rebelilor conduși de gruparea militantă islamistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS) într-o perioadă de 12 zile.

Cu toate acestea, s-a speculat că ar fi fugit din țară, deoarece nici măcar prim-ministrul său nu a putut să îl contacteze în timpul pătrunderii rebelilor în Damasc.

La 9 decembrie, presa rusă a anunțat că i s-a acordat azil în țară, chiar dacă nu a existat nicio confirmare oficială.

HTS, cea mai puternică grupare rebelă din Siria, a fost înființată sub un alt nume, Jabhat al-Nusra, în 2011 și a jurat credință Al-Qaeda în anul următor.

Al-Nusra a rupt legăturile cu al-Qaeda în 2016 și a preluat ulterior numele de HTS atunci când a fuzionat cu alte facțiuni. Cu toate acestea, ONU, SUA, Regatul Unit și o serie de alte țări continuă să o desemneze drept grup terorist.

Liderul său, Ahmed al-Sharaa, care a folosit anterior numele de război Abu Mohammed al-Jolani, a promis toleranță pentru diferite grupuri și comunități religioase. Cu toate acestea, fostul jihadist al grupului său i-a făcut pe unii să se îndoiască de faptul că acesta se va ridica la înălțimea acestor promisiuni.

Citește și