• Elon Musk ar putea avea dificultăți în obținerea autorizațiilor de securitate guvernamentale din cauza consumului personal de droguri și a contactului cu anumite persoane.
  • Avocații lui Musk l-au sfătuit să nu solicite autorizații de securitate de nivel înalt.
  • Musk deține o autorizație „top-secret”, dar aceasta nu îi oferă acces la informații sensibile ale guvernului.
  • Contactele lui Musk cu cetățeni străini, inclusiv cu Vladimir Putin, ridică semne de întrebare privind securitatea națională.

Potrivit unui raport publicat luni, este puțin probabil ca antreprenorul spațial Elon Musk să primească autorizații de securitate guvernamentale dacă ar solicita acest lucru, chiar dacă compania sa de lansare SpaceX lansează pe orbită încărcături militare și ale agențiilor de spionaj, potrivit Wall Street Journal.

Problemele cu autorizațiile de securitate

Elon Musk, un aliat apropiat al lui Donald Trump, care urmează să se alăture viitoarei administrații în calitate de expert în eficiență și care a devenit recent prima persoană care a depășit 400 de miliarde de dolari în avere personală, ar fi fost sfătuit de avocații SpaceX să nu solicite autorizații de securitate de cel mai înalt nivel din cauza consumului personal de droguri și a contactelor cu cetățeni străini.

Musk deține în prezent o autorizație „top-secret” care a durat ani de zile pentru a fi obținută după ce a discutat despre consumul de marijuana într-un podcast din 2018 cu Joe Rogan, potrivit publicației. Dar este posibil ca acest lucru să nu fie suficient pentru a avea acces la informații despre încărcăturile utile ale guvernului SUA în rachetele sale.

Recomandări

COMISIA CONTRA TIKTOK
STARMER VA VIZITA TRUPELE
CE LEGĂTURI ARE YANG?
AVERTISMENTUL LUI BELOUSOV
TRUMP ÎL SFĂTUIEȘTE PE ZELE
GREVA SE ANULEAZĂ

De obicei, candidații supuși verificărilor federale de securitate de către Departamentul Apărării pot să nu primească autorizație dacă agenția își exprimă îngrijorarea cu privire la consumul de droguri sau alcool, comportamentul criminal, condițiile psihologice, comportamentul sexual sau loialitatea față de SUA.

Potrivit Journal, avocații lui Musk au prezentat scenarii în care acesta ar putea dezvălui din greșeală secrete unor oficiali străini cu care vorbește în mod regulat, inclusiv președintelui rus Vladimir Putin, cu care se pare că a fost în contact regulat începând din 2022.

Utilizarea de către Musk a unui alt drog semi-legal, ketamina, în căutarea a ceea ce prietenii numesc „creativitate pură”, împreună cu rapoartele privind LSD, ecstasy și ciuperci magice, ar putea fi, de asemenea, o problemă.

Avocații lui Musk au declarat pentru Journal că au existat „fapte false” într-un raport WSJ cu privire la obiceiurile lui Musk în materie de droguri și că acesta este „testat periodic și aleatoriu la SpaceX și nu a picat niciodată un test”.

Totul până la Trump

Se pare că avocații și directorii SpaceX au ajuns la concluzia că, în cazul în care compania ar solicita un nivel de autorizare mai ridicat decât cel deținut în prezent de Musk, acesta ar risca să fie refuzat și, eventual, să i se retragă autorizațiile pe care le deține în prezent.

Dar Journal a remarcat că problema ar putea deveni irelevantă atunci când Trump se va întoarce la Casa Albă luna viitoare.

În calitate de co-director al DOGE împreună cu Vivek Ramaswamy, Musk ar putea avea acces la informații clasificate direct de către președintele în exercițiu. Trump nu a spus public dacă intenționează să facă acest lucru.

Deși „top secret” este nivelul superior de autorizare de securitate al guvernului, care se situează deasupra nivelurilor „confidențial” și „secret”, acesta nu conferă automat autorizații speciale de acces la programe clasificate.

În prezent, Musk nu are dreptul să intre în instalațiile SpaceX unde se desfășoară și se discută astfel de activități clasificate și nu are acces la elementele clasificate ale încărcăturilor utile. Compania a semnat recent un contract clasificat în valoare de 1,8 miliarde de dolari cu Oficiul Național de Recunoaștere, agenția care operează sateliți spion, printre alte contracte guvernamentale preexistente.

Citește și