• Protestatarii din Georgia formează un lanț uman în Tbilisi.
  • Salome Zourabichvili refuză să demisioneze din funcția de președinte.
  • Mikheil Kavelashvili se pregătește să depună jurământul ca președinte.
  • Opoziția boicotează parlamentul și respinge noul președinte.
  • Noul guvern amână negocierile de aderare la UE până în 2028.
  • Poliția folosește forța împotriva protestatarilor pro-europeni.

Mii de protestatari georgieni au format un lanț uman în capitala Tbilisi, înainte de o confruntare politică, în timp ce noul președinte se pregătește să depună jurământul. Conform POLITICO, Salome Zourabichvili refuză să accepte rezultatele alegerilor și demisia din funcție.

O țară divizată între Est și Vest

Inaugurarea noului președinte – fostul fotbalist de la Manchester City, Mikheil Kavelashvili, care este considerat un aliat al partidului de guvernământ Visul Georgian – este prevăzută pentru duminică.

Însă actualul șef al statului, Salome Zourabichvili, refuză să demisioneze, calificând alegerea sa drept ilegitimă.

Recomandări

CUM MĂSORI TIMPUL?
EV-UL E LA PUTERE
HARTA VINURILOR SE SCHIMBĂ
A.I. SCHIMBĂ DATING-UL
PREDICȚIILE FT ÎN 2025
CARE-I TRENDUL PE TIKTOK?

Partidul Visul Georgian, care se află la putere de 12 ani, a câștigat alegerile parlamentare din octombrie, însă victoria a fost afectată de acuzații de fraudă și de atunci au avut loc proteste.

Cele patru grupuri principale de opoziție l-au respins pe Kavelashvili și au boicotat parlamentul.
Deocamdată nu este clar cum va fi rezolvată situația.

Protestatarii, fluturând steaguri georgiene și ale UE, au format sâmbătă un lanț uman care s-a întins pe kilometri întregi.

„Sunt în stradă împreună cu întreaga mea familie, încercând cumva să smulg această țară mică din ghearele imperiului rus”, a declarat un protestatar pentru Associated Press.

Fiecare acțiune are o reacțiune

Visul georgian a devenit tot mai autoritar în ultimii ani, adoptând legi în stil rusesc care vizează mass-media și grupurile neguvernamentale care primesc finanțare străină, precum și comunitatea LGBT.

A refuzat să se alăture sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei după invazia pe scară largă a Ucrainei și a numit Occidentul „partidul războiului global”, ridiculizând obiectivul său declarat de a adera la UE și NATO.

O majoritate covârșitoare a georgienilor sprijină drumul țării către UE, iar acest lucru face parte din constituție.

Însă, în noiembrie, partidul de guvernământ a declarat că guvernul nu va purta discuții privind aderarea la UE până în 2028.

Anunțul a declanșat zile întregi de proteste, iar poliția antirevoltă a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă împotriva protestatarilor, care au ripostat aruncând cu artificii și pietre.

Ce se alege de Georgia?

Săptămâna aceasta, SUA au impus sancțiuni fostului prim-ministru al Georgiei și miliardarului Bidzina Ivanishvili, fondatorul companiei Georgian Dream.

Georgia este o democrație parlamentară în care președintele este șeful statului, iar prim-ministrul este șeful parlamentului.

Actualul președinte, Zourabichvili, a denunțat alegerea lui Kavelashvili – care a avut loc în cadrul unui sistem de colegiu electoral în care acesta a fost singurul candidat – ca fiind o farsă.

Când Zourabichvili a devenit președintă în 2018, a fost susținută de Visul georgian, dar de atunci a condamnat victoria lor contestată în alegerile de la sfârșitul lunii octombrie ca fiind o „operațiune specială rusească” și a susținut protestele pro-europene nocturne din fața parlamentului.

Zourabichvili a promis că nu va demisiona duminică. Guvernul afirmă că, dacă refuză să părăsească funcția, va comite o infracțiune.

Citește și