- Republica Moldova va avea alegeri prezidențiale duminică, 1 noiembrie
- Republica Moldova alege, de 30 de ani, între Vest şi Est
- Chifu: Ruperea de trecut însemna înlocuirea completă a elitei sovietice. N-a fost posibil
De 30 de ani, Republica Moldova nu-şi găseşte drumul. S-a dezlipit de Uniunea Sovietică, dar independenţa pe care a câştigat-o e doar iluzie.
Advertisment
Cu trupe rusești de ocupație, cu o economie la pământ, cu un exod masiv al populaţiei, Basarabia îşi trăieşte drama.
De 30 de ani, starea de spirit peste Prut e acceaşi. Unii sunt cu Vestul, alţii cu estul. Unii cu Rusia, alţii cu România sau cu Europa.
Recomandări
„Problema este educația, problema este influența. În primă fază am avut generații întregi care au trăit sub uniunea sovietică, și-au regăsit identitatea, au luptat pentru acea identitate, dar imediat nu trebuie uitat că leadership-ul Republicii Moldova, zona aceasta de conducere, era asigurată de către minorități, în general de către ruși. Ruperea de trecut însemna și înlocuirea completă a acestei elite sovietice, lucru care n-a fost posibil”, a spus, pentru Aleph News, analistul Iulian Chifu.
„Repubica Moldova mereu va alege mereu între est şi vest. Altfel de alegeri nu vor exista atat timp cat acest stat va exista si atat timp cât Republica Moldova nu va fi parte a Uniunii Europene”, a explicat Alexandru Tănase, fost preşedinte al Curţii Constituţionale din Republica Moldova.
În martie 1918, Basarabia se unea cu România. A fost prima dintre provinciile româneşti care a spart gheaţa. Bucuria Unirii a ţinut doar 22 de ani.
În 1940, neamţul Ribbentrop și rusul Molotov au desenat noi frontiere pe harta Europei. Pentru Basarabia, a urmat o nouă jumătate de secol de deportări, foamete şi rusificare.
În 1991, după destrămarea Uniunii Sovietice, Republica Moldova şi-a declarat independenţa. Deşi existau toate premisele pentru Unirea cu România, proiectul a fost abandonat.
„În ‘90 se putea: americanii au spus ‘da’, nemţii au zis ‘da’. Şi a venit Snegur, era preşedintele, şi a stat în aeroport. Deci, el voia, aşteptam să zică Iliescu. Iar Iliescu a stat 4 ore şi l-a sunat pe Snegur şi i-a zis ‘nu‘”, a spus Monica Macovei, fost ministru al Justiției.
Tema unirii e pusă din când în când pe masă. Politicienii de la Bucureşti şi Chişinău vorbesc din convingere sau din interes. Electoral.
Deşi unirea nu s-a mai produs, România a fost mereu alături de Republica Moldova. Tinerii moldoveni primesc burse de studii și aproape un milion de cetăţeni moldoveni au şi cetăţenie română.
Bucureştiul investeşte în programe culturale, repară şcoli şi grădiniţe peste Prut. Cu toate astea Basarabia rămâne divizată. Aproape jumătate dintre moldovenii de peste Prut spun că o duc mai rău decât în 1991.
Partenerii noștri