• Regeneron a decis oprirea testării tratamentului său cu anticorpi la pacienții cu Covid-19 în stare gravă
• Medicamentul folosit ca remediu pentru coronavirus de către Donald Trump va fi în continuare studiat în cazurile ușoare până la moderate
• Anterior și grupul Eli Lilly și-a sistat testele unui tratament cu anticorpi la pacienții spitalizați, din cauza unei posibile probleme de siguranță.

Compania Regeneron a decis să nu îi mai includă pe pacienții cu Covid-19 grav bolnavi într-un test clinic al tratamentului cu anticorpi, pe care președintele american Donald Trump l-a numit „remediu”, relatează Financial Times.

Acțiunile Regeneron au scăzut cu până la 3% după ce un comitet independent de monitorizare a datelor a avertizat că riscurile ar putea fi mai mari decât beneficiile pentru bolnavii spitalizați, care necesită administrare de oxigen în debit mare.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Măsura a fost luată după ce grupul Eli Lilly, care și el dezvoltă un tratament cu anticorpi împotriva Covid-19, și-a sistat la începutul acestei săptămâni testele clinice la pacienții spitalizați, din cauza unei potențiale probleme de siguranță.

Ambele companii au depus cereri pentru o autorizație de utilizare de urgență la Agenția de reglementare a alimentației și a medicamentelor din SUA (FDA), pentru tratarea pacienților cu Covid-19, care au simptome ușoare spre moderate – o categorie în care a intrat și președintele Trump, care s-a îmbolnăvit la începutul acestei luni.

Dan Lucey, un specialist în boli infecțioase de la Universitatea Georgetown, a declarat că autoritatea de reglementare ar trebui să convoace un comitet de consilieri externi înainte de a emite o autorizație de utilizare de urgență, care nu a mai fost acordată vreodată pentru un anticorp monoclonal.

FDA trebuie să examineze cu atenție dovezile privind siguranța – și dacă tratamentele au, de fapt, efect – pentru a evita repetarea unor greșeli pe care le-a făcut atunci când a eliberat autorizații de utilizare de urgență pentru hidroxiclorochină și plasmă convalescentă” pentru tratarea Covid-19, a spus el.

Testele Regeneron vor continua la pacienții externi și la pacienții spitalizați care necesită administrare de oxigen în debit scăzut sau deloc. Dat fiind însă că medicamentul este dat prin perfuzie, poate fi mai greu de distribuit la pacienții mai puțin bolnavi, care nu sunt în spital.

Guvernul SUA a semnat deja contracte pentru furnizarea ambelor tratamente, care stimulează sistemul imunitar al organismului prin anticorpi creați artificial. Regeneron a semnat un acord de 450 de milioane de dolari pentru fabricarea și furnizarea cocktailului său de anticorpi, iar Eli Lilly a anunțat la începutul acestei săptămâni un acord inițial pentru 375 de milioane de dolari.

Tratamentele cu anticorpi ar putea deveni un instrument important pentru medici. În ciuda investițiilor în testarea medicamentelor, deocamdată există puține opțiuni pentru tratarea Covid-19, existând preocupări cu privire la eficiența medicamentului Remdesivir, produs de grupul Gilead, singurul antiviral care a fost aprobat de către autoritatea de reglementare din SUA.