• Unele bacterii de pe Pământ ar putea fi folosite pentru a extrage minerale utile de pe Lună sau de pe Marte.
  • Microorganismele sunt deja utilizate pe Pământ pentru a extrage minereuri valoroase din roci.
  • Rezultatele studiului arată că ar putea fi posibilă biominarea pe Lună și pe Marte.

Noile experimente efectuate pe Stația Spațială au concluzionat că unele bacterii de pe Pământ ar putea fi folosite pentru a extrage minerale utile de pe Lună sau de pe Marte, scrie BBC.

Microorganismele sunt deja utilizate pe Pământ pentru a extrage minereuri valoroase din roci, inclusiv elemente rare din pământ, utilizate în fabricarea telefoanelor mobile și a electrocasnicelor.

Oamenii de știință din Marea Britanie au petrecut 10 ani dezvoltând reactoare de biominare de dimenisiunile unei cutii de chibrituri, pentru acest experiment.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Optsprezece dintre dispozitive au fost transportate la ISS la bordul unei rachete SpaceX în iulie 2019.

Bucăți mici de bazalt, asemănătoare cu o mare parte din materialul de pe suprafața Lunii sau a planetei Marte, au fost încărcate în dispozitive și îmbibate în soluție bacteriană.

Experimentul a durat trei săptămâni și a evaluat potențialul a trei specii de bacterii care pot extrage elemente rare din bazalt. Însă doar una dintre acestea a reușit.

Este vorba de Sphingomonas desiccabilis care a extras minereurile în toate cele trei condiții de gravitație diferite – microgravitația (uneori numită gravitație zero), gravitație asemănătoare cu cea a lui Marte și în condiții standard pe Pământ.

Rezultatele studiului, care a fost publicat marți în revista Nature Communications, arată că ar putea fi posibilă biominarea pe Lună și pe Marte.

„Rezultatele noastre sugerează că construcția de mine robotizate și îngrijite de oameni în regiunea Oceanus Procellarum a Lunii, care are roci cu concentrații îmbogățite de elemente ale pământului rar, ar putea fi o direcție fructuoasă a dezvoltării științifice și economice umane dincolo de Pământ”, a explicat Charles Cockell, profesor de astrobiologie la Școala de Fizică și Astronomie a Universității din Edinburgh, care a condus proiectul.