• 334.000 de clienți persoane fizice au solicitat suspendarea plății ratelor până pe 15 iunie 2020
  • Asta reprezintă circa 22% din creditele în derulare acordate atunci populaţiei
  • Aproape 28.000 de companii au solicitat suspendarea plății ratelor până pe 15 iunie 2020, conform ZF
  • Cele 28.000 de companii reprezintă circa 28% din portofoliul total de credite accesate de persoanele juridice

Măsura de amânare a plății ratelor ar putea continua. Pentru moment bancherii trebuie să discute cu Ministerul Finanțelor toate detaliile măsurii.

Sunt mai multe variante luate în calcul. Amânarea ratelor s-ar putea aplica pentru toți clienții băncilor sau punctual pentru cei ce pot dovedi că au nevoie de acest beneficiu. BNR încă nu a discutat cu Ministerul Finanţelor despre posibilitatea prelungirii moratoriului de amânare a ratelor şi în 2021.

Bogdan Neacșu, președinte al Comitetului de Direcție al CEC Bank: „Nu numai că pot să susțină ratele, ci trebuie să ne gândim de pe acum s-o facem cât mai repede posibil. Interesul nostru este să ne ținem clienții într-un confort psihologic. Datoria la bancă trebuie plătită, dar trebuie să ofere acelui om o relaxare în funcție de contextul său. Cred că primul pas pe care guvernanții trebuie să-l facă și pe care noi, băncile, să-l sprijinim este să prelungim aceste măsuri de amânare la plată.”

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
OLIVIA RODRIGO NU MAI CÂNTĂ ÎN UK
CE SERIAL PĂRĂSEȘTE JENNA ORTEGA?
BEYONCE INTRĂ ÎN DICȚIONAR
JOE BIDEN TESTEAZĂ CHATGPT

Florin Cîţu, Ministrul Finanţelor Publice: „Ne gândim împreună cu sistemul bancar ce vom face după data de 1 ianuarie. S-ar putea să avem în continuare nevoie de astfel de facilităţi. Căutăm împreună soluţii pentru perioada de după 1 ianuarie, astfel încât nici sistemul bancar, nici clienţii băncilor şi nici economia să nu sufere.“