• Alexandru Rafila a vorbit despre vaccinul Moderna: „Cel care se păstreaza la frigider și e mai ușor de administrat nu cred că va veni la noi”.
  • Rafila crede că Denciu nu ar fi infectat cu coronavirus, ci nu au fost respectate criteriile de recoltare.
  • Reprezentantul României la OMS vorbește și despre transmiterea coronavirusului atunci când oamenii merg la împărtășanie: Eu cred în faptul că un contact repetat cu un obiect, care poate fi contaminat de o persoană infectata, poate duce la transmiterea infecției”.

Rafila, despre vaccinul Moderna: Va ajunge sau nu în România

Alexandru Rafila spune că vaccinul de la Moderna, care se păstrează la frigider și este mai ușor de administrat, nu va veni în România. Rafila spune că este produs în America și rezervat pentru americani.

Alexandru Rafila: „Vaccinul a fost anunțat, dar înca nu e autorizat. Cel care se păstreaza la frigider și e mai ușor de administrat nu cred că va veni la noi, este produs în SUA și este rezervat pentru SUA, de la Moderna”.
Alexandru Rafila: „Dacă ne gândim la vaccinarea HPV care a fost compromisă în 2008 din cauza unei greșeli a Ministerului Sănătății… Eu de multe ori m-am vaccinat live ca să spun așa, chiar și anul trecut am făcut asta, și imediat au venit mesaje: „Te-ai vaccinat cu ser fiziologic, te-ai vaccinat cu altceva?” Sunt diferențe pentru că virusul gripal evoluează, imunitatea pe care o generează e de scurtă durată, de 6 luni, așa că revaccinarea e necesară”.

Alexandru Rafila: „Nu e important cine e proprietarul spitalului, proprietarul are datoria să ajute managementul”

Rafila spune că nu este important cine este proprietarul spitalului și subliniază necesitatea unei echipe manageriale care să ofere stabilitate. Rafila mai spune că diabolizarea PSD nu face bine pentru viitor.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Alexandru Rafila: „Practic, autorități locale sunt PSD, PNL și UDMR. Mie mi se pare că e o politizare excesivă a acestei discuții. Managementul e important, nu e important cine e proprietarul spitalului, proprietarul are datoria să ajute managementul. Sunt probleme de natură medicală, de natură tehnică, trebuie să existe o echipă managerială, care să ofere stabilitate. Au fost 6 manageri de la PSD și 2 de la PNL. Nu cred că face bine pentru viitor, ca perspectiva, încercarea de diabolizare a PSD”.

Rafila: „Pacienții nu au culoare politică”

Rafila spune că majoritatea cazurilor medii au nevoie de oxigen, însă nu neapărat de terapie intensivă: „Este foarte important să mărim capacitatea”.

Alexandru Rafila: „Din punct de vedere epidemiologic, asistăm aparent la o stabilizare a numărului de cazuri: cifrele mari de 10.000 pe zi înseamnă că multe cazuri trebuie internate. Devine o provocare care trebuie rapid rezolvată. Pacienții nu au culoare politică. Este foarte important să mărim capacitatea. Majoritatea cazurilor medii au nevoie de oxigen, nu neapărat de terapie intensivă, dar de oxigen. Pacienții aceștia au și alte boli și trebuie găsite zone în spitale unde să se poată organiza, printr-un circuit separat, îngrijirea pacienților cu coronavirus”.

Alexandru Rafila: „Prezența oxigenului într-un spațiu închis poate să ducă la tragedii, pentru că orice incendiu sau chiar mică flamă, în prezența oxigenului, se extinde foarte mult”.

Alexandru Rafila, despre Cătălin Denciu: „Eu nu cred că e infectat. Probabil criteriile de recoltare nu au fost respectate”

Alexandru Rafila: „Nu cred că ar trebui să existe județe care să nu poată acorda asistența medicală pacienților cu covid. Am fost foarte impresionat, afectat de experiența colegului din Piatra Neamț. Este în Belgia, să-i dea Dumnezeu sănătate. Există o confidențialitate care e clar stipulată de legea 46 din 2003, dacă nu mă înșel, care face referire la interdicția de a da informații despre pacient. Tot din declarația domnului ministru, am mai înțeles că acest coleg a mai trecut prin boală. Eu nu cred că e infectat, probabil criteriile de recoltare n-au fost respectate. Există persoane publice care se testează, dar nu pot face declarații legate de diagnostic. Sunt lucruri prevăzute de lege. În farmacii știu că nu se găsește, ministrul Sănătății s-a angajat că o să cumpere 3 milioane doze de vaccin”.

Alexandru Rafila: „Cei care au decis că un prelungitor banal e bun pentru un echipament complex au gândit prost”

Alexandru Rafila: „După ce cunosc date concrete, fac vaccinul, nu are rost să discutăm despre dorința unuia și a altuia de a se vaccina
Există trei faze ale vaccinului. Rușii l-au autorizat după faza 2. Dacă reușim să profesionalizăm aceste funcții în administrație, și nu mă refer doar la partea medicală, vom avea un răspuns la problemele din această țară. Autorizațiile sunt prea puține la nivel național, are legătură cu mentalitatea mai degrabă „orice improvizație este bună”. Cei care s-au stabilit și au decis că un prelungitor banal e bun pentru un echipament complex… au gândit prost”.

Alexandru Rafila: „O parte din biserica ortodoxă din România crede că lingurița nu transmite virusul la împărtășanie. Eu cred că da”

Alexandru Rafila: „Sunt multe județe care sunt carantinate în momentul de față. Legat de scoli știți poziția mea. Școlile, măcar până în clasa a 4-a, unde sunt copii mici, care nu prea se infeccteaza, nu cred că le face bine, mai ales pt dezvoltarea lor. O parte din biserica ortodoxă din România crede că lingurița nu transmite virusul la împărtășanie. Eu cred în faptul că un contact repetat cu un obiect care poate fi contaminat de o persoană infectata poate duce la transmiterea infecției. Te împărtășești tu, lingurița e un vehicul”.

Alexandru Rafila, despre evoluția pandemiei în România

Alexandru Rafila: „Noi nu putem să fim la o evoluție foarte diferită de ce se întâmplă la nivel european. Pot exista intervale de decalaj, noi am insistat că suntem pe valul 1, după toți au concluzionat că suntem în valul 2. Părerea mea e că vom mai avea creșteri până spre sfârșitul acestui an, depinde și ce măsuri se vor mai lua, dacă se vor mai lua măsuri suplimentare.

Transportul în comun, de exemplu, e principala sursă de răspândire, mai ales în orașele mari, persistă aglomerația în orele de vârf. Numărul de infecții va continua să aibă un trend crescător, poate în mod accelerat, trebuie să ne gândim la strategia de testare. Se testează mai mult când sunt mai multe cazuri. Trebuie să facem dublu testărilor, undeva la 70.000, dacă înainte făceam 35.000”.

Alexandru Rafila: „Vaccinul nu va fi obligatoriu”

Alexandru Rafila: „Nu există nicăieri o procedură când faci o astfel de vaccinare, nu se testează cine are anticorpi cine nu are. Vaccinul nu va fi obligatoriu, asta să fie clar. Avem foarte puține cazuri de reîmbolnăvire”.

Rafila, despre închiderea piețelor

Alexandru Rafila a vorbit și despre închiderea piețelor. Spune că nu este de acord cu această măsură și o soluție ar fi amenajarea lor.

Alexandru Rafila: „Nu sunt de acord cu închiderea piețelor, sunt de acord cu amenajarea piețelor”.