• Alex Lupoi, despre nevoia de educație medicală pe rețelele de socializare: „E îngrijorător faptul că vor o rezolvare a problemelor medicale pe TiKToK, asta arată că este o comunicare deficitară în relația medic-pacient”
  • Paula Seling: „Mi-a fost foarte greu să fac concert online, sunt obisnuită să dau și să primesc energia publicului”
  • Alex Lupoi, despre fanii de pe TikTok: „Ne cer părerea despre diagnostic, fără să aibă încredere în ce spun medicii”

Invitați, miercuri seară, la Aleph News, medicul rezident, Alex Lupoi, doctorul de pe TiKToK și cântăreața Paula Seling.

Invitatul lui Vlad Craioveanu este Alex Lupoi, medical resident, care a ajuns să facă educație medicală pe TikToK. Medicina nu este prima sa facultate, a terminat și Mecanică Robotică la Universitatea Politehnica din Capitală și a lucrat ca inginer.

Alex Lupoi, doctorul de pe TikTok

Alex Lupoi ți-a povestit cum a ajuns să facă filmulețe pe TikTok și de ce oamenii îi caută „lecțiile” pe internet: „Când văd o chestie medicală, speră ca voi da eu un răspuns. E îngrijorător faptul că vor o rezolvare a problemelor medicale pe TiKToK, asta arată că este o comunicare deficitară în relația medic-pacient. (…) Ne cer părerea despre diagnostic, fără să aibă încredere în ce spun medicii. Medicina e un domeniu vast, pentru că dorești să ajungi mai devreme la rezolvare, dorești să găsești tot felul de scurtături.”

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Filmulețele de pe TikTok au primit aproape 900.000 de like-uri

Tânărul susține că oamenii au ajuns să caute informații medicale pe rețelele de socializare tocmai din cauza fenomenului fake news. Și cu toate că a strâns aproape 800.000 de aprecieri pe platforma TikTok, îți dă un sfat – să apelezi la medic, atunci când ai o problemă de sănătate concretă.

„Ar trebui să primim informații corecte despre toate lucrurile. Asta e una din problemele care apar acum și cu fake news-urile pentru că este un nivel imens de informații foarte greu de gestionat prin ce este corect, ce nu este, ce este semi-corect, ce trebuie să mai documentezi.

La partea medicală, ideea este că ar trebui să mai căutăm oameni care sunt specializați, fie că sunt medici, artiști, ingineri, iar când ai o problemă concretă, să te duci la un medic în persoană să vorbești despre chestia asta. Există analize specifice pentru fiecare boală, ferecare boală trebuie interpretată specific, iar fiecare știe domeniul lui pe care lucrează.”

Alex Lupoi: E de înțeles neliniștea oamenilor în legătură cu vaccinul anti-COVID-19

Alex Lupoi îți explică criteriile după care își alege subiectele despre care va vorbi în filmulețe, prioritate au sugestiile din partea celor care îi vizionează cu regularitatea “lecțiile” de educație medicală. Însă abordează și teme de actualitate, de exemplu, materialul despre vaccinul anti-COVID-19 a strâns aproape 90.000 de vizualizări. Doctorul de pe TiKToK îți spune de ce acest subiect a strâns atât de multe vizualizări:

“Despre vaccinuri, într-un fel, în multe feluri, de fapt, este de înțeles neliniștea oamenilor, pentru că s-a făcut mai repede decât alte vaccinuri. Nicio firmă mare ca Pfizer sau Modena sau toate astea, nu ar lansa un vaccin cu efecte secundare sau în care nu au încredere, pentru că i-ar distruge și pe ei ca firmă. În primul rând, interesul lor financiar este mare.”

„Vezi că ți se dă un vaccin, cum face lumea cu vaccinurile de gripă: «Domnule, nu am făcut gripă de 10 ani. De ce să fac eu vaccinul?» Există un lucru de înțeles în neliniștea asta. Ce este de neînțeles este să spui: «Nici nu vreau să port mască, nici nu vreau să fac vaccin, rezultatul să fie unul normal.» Este o perioadă dificilă, trebuie să recunoaștem. Este pandemie, e reală.”

Alex Lupoi îți spune și care este medicul pe care îl admiră, profesorul dr. Irinel Popescu, șeful Clinicii de Chirurgie și Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, cel care a făcut primul transplant hepatic.

Alex Lupoi: Medicii de la ATI sunt epuizați

Tragedia de la Piața Neamț, unde 10 persoane au murit arse, i-a dat de gândit și tânărului medic. Alex Lupoi îți spune „că unele spitale trebuie recondițioante, contruite, orice tragedie e dificil de gestionat. În special, medicii de la ATI sunt epuizați, aparatura nu se oprește din mers.”

În a doua parte a emisiunii, cântăreața Paula Seling îți vorbește de planurile sale pentru finalul de an. Cu peste 20 de ani de muzică la activ, Paula Seling îți pregătea în fiecare an de Crăciun mai multe spectacole. Acum însă, lucrurile vor sta altfel, spectacolul extraordinar de Crăciun, tradiționalul: „Colindăm, Colindăm!” va trece în online. 

Paula Seling: Mulți oameni își doresc să le cânt colinde

Paula Seling îți explică cum era atmosfera în urmă cu un an: „Am avut de anul trecut un vârf, acum am mulți oameni care își doresc să le cânt colinde, e solicitant, dar frumos. Nu concepeam să vină un an în care să nu am tot freamătul colindatului. Am o sensibilitate la cântece care vorbesc despre credință”. Cântăreața îți povestește și cum a început să îndrăgească să cânte colinde încă din copilărie.

Paula Seling, despre concertul online de Paște: A fost foarte greu

Cu toate că a mai făcut un concert online pentru fani de Paște, Paula Seling îți spune cum  fost experiența „mi-a fost foarte greu să fac concert online, sunt obisnuită să dau și să primesc energia publicului”.

Paula Seling și Vlad Miriță au înregistrat o nouă piesă

Ți-a povestit și despre proiectul la care lucrează acum – melodia a fost deja înregistrată și se fac pregătiri pentru filmarea videoclipului.

Paula Seling: „Acum pregătesc un alt cântec de iarnă împreună cu Vlad Miriță, acolo o să călăresc, m-am dus să urmez cursuri și e foarte fain să ai o relație specială cu calul, trebuie sa il domini.”

Vlad Craioveanu: „Să ai incredere în el. Eu am o problemă: nu am în oameni, dar în cai? Și l-ai dominat?”   

Paula Seling: „Mai greu la început pentru că mie mi-e foarte milă, eu sunt foarte miloasă, iubesc animalele atât de mult încât mi se pare nedrept să stau pe un cal și să îi spun ce să facă.”

Vlas Craioveanu: „Dar nu îl doare.”

Paula Seling: „Nu il doare, trebuia să trag de hățuri în dreapta, în stânga, îmi spunea instructorul ce să fac și el te simte când esti milos și voia să facă numai ce voia el. Până când am reușit în final.”

Tot de Crăciun, îți spune că ar vrea să lanseze și un nou album, acolo unde va fi și un cântec trimis de un ascultător.

Pentru că îi plac lucrurile menuritoare, în această vară a filmat cu o echipă restrânsă și videoclipul piesei „Love Story”, apoi, în octombrie, a susținut un concert în Republic Moldova. Iată, ce îți spune Paula Seling despre atmosfera de acolo: “Oamenii sunt într-o zonă foarte aplecată spre mesaj. Îmi face deosebită placere să abordez un repertoriu greu, când m-am urcat pe scenă am primit un răspuns pe măsură.”

Paula Seling și nevoia de a cânta piese complexe

Paula Seling îți vorbește și de ce nu face muzică comercială:

„Eu am senzația că nu merit atenție dacă nu îmi folosesc vocea în cât mai multe nuanțe și dacă nu cânt o piesă complexă. Dacă este să cânt o melodie prea simplă, am impresia că nu merit banii sau atenția oamenilor.”

Nu își închipuia că va ajunge să cânte cu Al Bano, dar nici că îl va cunoaște pe Papa Francisc. În vizita din România, ea a cântat, la Blaj, cântece religioase. Paula Seling îți povestește despre sentimentele pe care le-a avut atunci când a ajuns față în față cu Papa Francisc: „Ca să întelegi cât sunt de emotivă, mi s-a tăiat tot filmul. (…) I-am pupat mâna și am vrut să spun ceva, nu a ieșit nimic, Radu (soțul Paulei Seling) a spus: «Spune-i că ești cântăreață!» – nu a ieșit mare lucru, mi-a mulțumit.”