• Patru cercetători români au stabilit că din solzii de peşte poate fi obţinut un lichid care ajută la distrugerea virusului SARS CoV-2
  • Proiectul a fost premiat în cadrul unui eveniment dedicat domeniului agroalimentar.
  • Scopul galei ROAgriFood Hacking – HAR 2020 a fost acela de a aduce laolaltă oameni talentaţi în lupta împotriva COVID-19.

Patru cercetători gălăţeni de la Universitatea Dunărea de Jos vor să distrugă virusul SARS CoV-2 cu ajutorul unui lichid obţinut din solzii de peşte. Ei au făcut un proiect care a fost premiat şi care mai urmăreşte, printre altele, utilizarea solzilor în domeniile alimentaţie, cosmetică şi medicină.

O echipă de masteranzi şi profesori de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi a fost premiată la ROAgriFood Hacking – HAR 2020, un eveniment dedicat domeniului agroalimentar şi organizat de Asociaţia pentru Promovarea Alimentului Românesc (APAR), cu scopul de a aduce laolaltă oameni talentaţi în lupta împotriva celei mai mari provocări din lume, pandemia COVID-19.

Echipa de la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi a propus ca soluţie inovativă un start-up integrat de valorificare inteligentă a deşeurilor de peşte.

Recomandări

7 LOCAȚII „BRIDGERTON"
CELE MAI VECHI DOVEZI ALE FUZIUNII
MAI SLĂBEȘTE-NE
SOPHIE TURNER, DESPRE DIVORȚUL DE JOE JONAS
VEZI WORLD PRESS PHOTO LA UNIVERSITATE
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"

Cercetătorii au stabilit că din solzii de peşte poate fi obţinut un lichid care ajută la distrugerea virusului SARS CoV-2. De asemenea, poate fi obţinută o pulbere cu numeroase posibile întrebuinţări.

Nu în cele din urmă, din procesarea viscerelor peştelui se obţin uleiuri cu Omega3-6-9, iar şrotul rezultat din extracţie poate fi folosit ca îngrăşământ bio.

Este vorba de o propunere de valorificare inteligentă a solzilor şi viscerelor, subproduse rezultate în urma industrializării peştelui, care în mod normal se distrugeau prin ardere.

Din solzii de peşte (un produs încă nevalorificat suficient) se obţine, pe de o parte, o pulbere numită hidroxiapatită, care se poate folosi cu succes în zone de food, farma, cosmetică şi medicină, iar pe de altă parte, un lichid ce conţine carbon-nanodots, vehicule transportatoare pentru antimicrobieni, care ar putea ajuta la distrugerea virusului SARS CoV-2.

Din viscerele procesate la instalaţia de extracţie cu fluide supercritice din cadrul S.I.A. se pot obţine uleiuri valoroase ce conţin Omega3-6-9, iar şrotul rezultat din extracţie poate fi un excelent îngrăşământ bio”, a explicat cercetătorul Maricica Stoica.

Competiţia desfăşurată exclusiv online a avut loc în perioada 13-15 noiembrie şi a reunit la start 44 de cercetători din diverse domenii, adunaţi în 14 echipe.

La final, au rămas 10 echipe în concurs, care au prezentat juriului12 soluţii complete, fiecare dintre acestea fiind un răspuns la efectele pandemiei COVID-19.