• Azi este Ziua Internațională de Luptă împotriva Violenței Domestice
  • Corespondentul Aleph News, de la Brașov, Mădălina Bucur, a făcut un experiment
  • Psiholog: Un om agresat dacă este suținut sau protejat, agresorul se întoarce împotriva apărătorilor

Ai fost vreodată martor la agresarea unei femei? Ai privit vreodată chipul unei victime care încerca să strige după ajutor doar din priviri?

Corespondentul Aleph News, de la Brașov, Mădălina Bucur, a făcut un experiment. A vrut să vadă dacă-i pasă cuiva de o femeie abuzată. Machiată cu vânătăi pe față, a așteptat să îi ofere cineva ajutor.

„Cu privirea tânjeam după ajutor, dar nimeni nu m-a întrebat ce s-a întâmplat. Oamenii au trecut indiferenți. Să știi că atunci când vezi oameni cu vânătăi și tu ești răspunzător dacă mâine vor mai fi în viață. Anul acesta, în România, 50 de femei au murit în urma violenței domestice”, spune Mădălina Bucur.

Recomandări

POPULARITATEA AMERICII ESTE ÎN DECLIN
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
SE RĂCEȘTE VREMEA
NOI IPAD-URI DE LA APPLE
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK

Doar câțiva bărbați au întors privirea după Mădălina. Dar atât! Niciun gest, nicio intenție să o ajute.

Am sperat că măcar două angajate ale IGSU, femei deci, se vor opri și o vor întreba dacă e bine, dacă are nevoie de sprijin. Nimic, nici ele!

Tu știi că trebuie să intervii, chiar dacă victima nu îți cere ajutor. Femeile bătute se tem, își ascund fața și evită discuțiile. E important să faci victima să simtă că ești de partea ei și atunci… poate îți va povesti prin ce trece

„Nivel foarte scăzut de empatizare. Oamenii se orientează spre propriile nevoi și este extrem de greu să își asume responsabilități în acțiuni care nu îi privesc. Societatea ar trebui să ne sprijine pe noi ca indivizi și nu invers. Ajutor vine într-un mediu cunoscut, acolo unde exista relație emoțională, suntem cunoștinte, suntem vecini, atunci îmi pasă de existența ta. Când apare un om străin pe stradă reacțiile noastre sunt extrem de limitate. Un om agresat dacă este suținut sau protejat, agresorul se întoarce împotriva apărătorilor. Teama de razbunare ține de instinctul de apărare. Victima trebuie să se simtă încpnjurată de oameni, nu de umbre”, spune psihologul Gabirel Bibire.