• Un raport Deloitte spune că, la finalul lui 2030, una din trei mașini nou vândute va fi electrică
  • Vânzările de mașini electrice vor crește anual cu aproape 30% în următorii zece ani
  • Germania a alocat 2,8 miliarde de dolari pentru îmbunătățirea infrastructurii de încărcare a mașinilor electrice

În Franța, cine cumpără mașini electrice cu maximum 50.000 de dolari primesc un stimulent de 8.000 de dolari. Statul român oferă o subvenție de 10.000 euro, dacă îți achiziționezi o mașină electrică.

Mașinile electrice sunt din ce în ce mai populare. În 10 ani s-ar putea să se schimbe preferința pentru automobilele clasice. Un raport al companiei de consultanță Deloitte îți spune că, la finalul lui 2030, una din trei mașini nou vândute va fi electrică.

Unii șoferi se arată reticenți la mașinile electrice din varii motive.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Guvernele încă nu susțin piața suficient de mult, infrastructura nu este adaptată pentru noul trend, sunt stații de încărcare puține sau prost poziționate, prețul mare al mașinilor electrice, dar și modelele limitate pe piață. Acestea sunt motivele pentru care, vânzările actuale de vehicule electrice sunt potolite”, a spus Gabriela Pătrulescu, corespondent Aleph News.

Cu toate acestea, numărul mașinilor electrice ar putea crește.

Raportul spune Vânzările de mașini electrice vor crește anual cu aproape 30% anual în următorii zece ani. Prețurile vor începe să se apropie din ce în ce mai mult de cele ale mașinilor clasice, gama de modele va fi din ce în ce mai diversificată și guvernele vor fi presate să îmbunătățească infrastructura pentru astfel de autovehicule. Știm că există interese și din partea lor în contextul protejării mediului.

Și deja sunt semne de colaborare a guvernelor cu acestă piață: Germania a dublat subvențiile pentru achiziționarea lor și Franța încurajează cumpărătorii de electrice cu stimulente de 8.000 de euro la o mașina de 50.000 de euro achiziționată și chiar au dublat prima de casare la mașinile vechi. Statul incurajeaza achizitia de masini electrice prin programul Rabla Plus, unde cumparatorii primesc o subventie de pana la 10.000 euro”, a mai spus Pătrulescu.

În 2020 s-au vândut 2,5 milioane de mașini electrice la nivel global, iar până în 2025 se estimează că s-ar putea ajunge la 11,5 milioane. În 2030, estimările ajung la 31,1 milioane de mașini vândute.