• Carmen Uscatu: ,,Acest spital l-am pornit dintr-o disperare, pentru că nu există un loc în România în care un copil bolnav de cancer să poată fi tratat multidisciplinar.”
  • Oana Gheorghiu: ,,Practic, sistemul de sănătate este și oglinda implicării noastre. Noi am acceptat să fie așa sistemul. Noi am tolerat tot ce avem acum.”
  • Oana Gheorghiu: ,,Contăm pe transparența noastră, fiecare ban donat se regăsește pe platformă, fiecare ban poate fi verificat.”
  • Oana Gheorghiu: ,,Una fără alta nu am fi reușit să facem ceea ce am ajuns să facem. Acesta este lucrul minunat din viața noastră.”

,,Ochii pe mine! ”, cu Vlad Craioveanu – invitate vineri seara la Aleph News – Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, fondatoare ,,Dăruiește Viață”.

Invitatele lui Vlad Craioveanu îți spun povestea unuia dintre cele mai mari proiecte din țara noastră: construcția unui spital pentru copiii bolnavi de cancer. Într-o Românie în care birocrația și sistemul nu îți dau prea multe șanse să dăruiești cu adevărat viață, inițiativa „Noi Facem Un Spital!” reprezintă pentru Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu un pariu câștigat și o imensă provocare.

Până acum, 350.000 de persoane fizice și 4.000 de companii au donat pentru realizarea acestui proiect. Reamintim că, în anul 2019, după concertul susținut la București, trupa Metallica a donat 250.000 euro pentru construirea spitalului de oncologie pediatrică, alăturându-campaniei #NoiFacemUnSpital. Povestea continuă, pentru că nici Oana și nici Carmen nu au de gând să se oprească prea curând.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Carmen Uscatu: ,,Acest spital l-am pornit dintr-o disperare”

Carmen Uscatu mărturisește că își încarcă bateriile de la oamenii care au încredere în ele, acest lucru determinându-le să meargă mai departe.

,,Mulți ne scriu, ne sună să-i învățăm cum sa facă spitale și suntem de părere că nu asta este soluția în România. Și tocmai acest spital pe care noi în momentul ăsta îl construim l-am pornit dintr-o disperare pentru că nu există un loc în România în care un copil bolnav de cancer să poată fi tratat multidisciplinar.”

„Acum ei sunt mutați într-un spital de adulți unde sunt tratați oncologic într-un spital de copii unde li se face o operație iar se întorc în spitalul de adulți și o plimbare așa care nu ajută. (…) Am pornit dintr-o disperare și vrem să facem un model dar cred ca trebuie să punem destulă presiune pe autorități să preia acest model și să-l ducă mai departe.”

Oana Gheorghiu: ,,Sistemul de sănătate este și oglinda implicării noastre”

În ceea ce privește sistemul medical românesc, fondatoarele ,,Dăruiește viață” nu au previziuni optimiste. O acceptare tacită pacient-medic care nu duce spre nimic bun, credibil și sănătos. Dimpotrivă, în vremuri de criză, hibele sistemului ies la iveală mai dureros ca niciodată.

Oana Gheorghiu: „Am fost încremeniți foarte mulți ani în care nu am cerut autorităților să-și facă treaba, guvernului care gestionează banii noștri publici, banii pe care noi îi plătim din taxe și impozite. Practic sistemul de sănătate este și oglinda implicării noastre și sistemul de educație la fel, autostrăzile la fel.”

„Noi am acceptat să fie așa sistemul. Noi am tolerat tot ce avem acum. Ne dăm astăzi seama că, în plină pandemie, sistemul nostru medical este rău, e foarte rău, dar nu cred ca e o surpriză.”

„Până vine vaccinul mai durează, până se vaccinează toată lumea mai durează. Îmi inchipui că și oamenii ar trebui să înțeleagă că sistemul nostru de sănătate este, până la urmă, așa cum acceptam noi.”

Oana Gheorghiu: ,,Sistemul este sufocat și colapsat!”

,,Sistemul nostru e sufocat și trebuie să înțelegem că personalul medical care tratează pacienții cu Covid este epuizat, e înjumătățit pentru că mulți au luat Covid.Vrei, nu vrei cred că la un moment dat, oricât se protejază e secunda aceea, minutul ăla în care fac ceva o mișcare greșită și aia e.”

„Personalul medical celălalt din celelalte specialități, mulți dintre ei sunt odihniți, și din păcate nu văd să existe un lider, o asociatie profesională a medicilor care să zica „Fraților noi cei cu infecționiștii, ATI-stii nu mai pot singuri. Noi trebuie să mergem să-i ajutăm!” evident că nu o să intubeze un ortoped, dar cred ca orice specialitate în acest moment poate să se ducă să dea ajutor. (…) Sistemul este colapsat, pentru că noi nu putem să stoarcem un sistem pe care l-am lăsat să moară timp de 30 de ani”, explică Oana Gheorghiu.

Carmen Uscatu: ,,Spitalul pe care îl construim este un etalon”

Despre primul spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România, ridicat în curtea Spitalului Marie Curie, Carmen Uscatu mărturisește franc: ,,Când facem acest spital apelăm foarte mult la specialiști din străinătate. Nu trebuie să inventam roata și nici nu cred că trebuie să ne bălăcim așa. Spitalul acesta pe care îl construim nu este doar o clădire. Este un etalon.”

Carmen Uscatu: ,,Va fi un spital public în care tratamentele pacienților vor fi complet gratuite”

Carmen Uscatu: ,,Acesta un proiect la care ca să ajungem acolo unde ne-am propus cred că e nevoie de multă susținere de ani, poate zeci de ani. Nu poți să sari etape sau dacă le sari oricum trebuie să o faci foarte inteligent. Acest spital înseamnă și recrutare de cadre medicale pentru că vor fi secții înfințate pentru prima dată în România…”

Vlad Craioveanu: „Tot voi faceți și asta?”

Carmen Uscatu: „De angajat trebuie să angajeze spitalul pentru că spitalul, clădirea pe care o construim sau clădirile pe care le vom construi vor fi donate statului.”

„Va fi un spital public în care tratamentele pacienților vor fi complet gratuite asigurate de catre statul român, însă noi ne dorim să facem un parteneriat public-ONG astfel încât să putem să rămânem acolo, să putem aduce un standard și menține sau crește acest standard, să putem oferi training personalului medical, să putem face parteneriate cu clinici specializate din străinătate și care au rezultate excepționale, iar asta este o muncă de o viață așa..”

Oana Gheorghiu: ,,Cred foarte mult în puterea fiecarui om”

Oana Gheorghiu vorbește și despre lipsa de comunicare există între instituții, dar și despre despre exercițiul civic pe care oamenii ar trebui să-l exerseze mai des, atunci când situația o impune.

,,Am făcut un spital modular în București, (n.r. spitalul Elias 1, spital Covid) dar și acest spital am ajuns să-l facem funcțional după ce i-am scris primului ministru, pentru că deși era gata, nu era funcțional.”

Oana Gheorghiu: ,,Am scris foarte des politicienilor”

,,Am scris când au dat OUG 13, le-am scris și le-am spus opinia mea de cetațean. Este un exercițiu civic pe care ar trebui să-l facem mai des. Eu cred foarte mult în puterea fiecarui om, eu cred ca datoria mea de cetățean este să mergem la vot. (…) Avem o lipsă a comunicării între instituții, multe lucruri se întâmplă și din cauză că fiecare își folosește propriul său regulament.”

Oana Gheorghiu: ,,Contăm pe transparența noastră, fiecare ban poate fi verificat”

„Noi nu credeam că vom face un spital. Noi ne-am gandit că vom renova o secție. Și de la glumă a pleca totul. Contăm foarte mult pe ajutorul oamenilor pe care îi avem alaturi. Contăm pe transparența noastră, fiecare ban donat se regăsește pe platformă, fiecare ban poate fi verificat.”

Oana Gheorghiu: ,,Drepturile de autor de la Metallica sunt undeva de la 200.000 de euro.”

Invitatele lui Vlad Craioveanu îți spun cum a fost întâlnirea cu trupa Metallica, cea care în 2019 a donat 250.000 de euro, alăturându-campaniei #NoiFacemUnSpital. Povestea nu se termină aici, Metallica oferind pro bono drepturile de folosire a melodiei „The Unforgiven” pentru spotul #NoiFacemUnSpital realizat înainte de izbucnirea pandemiei.

,,Ce ne tine pe noi cu energie? Avem mult umor și pe noi ne ajută foarte mult. Ne asteptam ca în orice moment să se întâmple ceva și noi să nu mai întâlnim cu Metallica. Nimeni din România nu s-a mai întâlnit cu trupa Metallica, nu s-au întâlnit nici cu organizatorii, s-au întâlnit cu noi.

Eu sunt mai nepricepută în ale drepturilor de autor și am zis să le cerem și o melodie. După care am aflat că drepturile de autor de la Metallica sunt pe undeva de la 200.000 de euro.”

Oana Gheorghiu: ,,Este greu în Romania să-ți afișezi boala, să-ți arăți vulnerabilitatea”

,,Este o solidaritate pe care nu am găsit-o în 2009 atunci când am pornit. Atunci lumea ne suspecta. Acum oamenii au încredere în noi. Spotul acesta (n.r. – ultimul spot făcut pe melodia trupei Metallica) a fost făcut cu copiii care au dus această bătălie cu boala. Și mamele lor au dorit să ne ajute mult. Este greu în Romania să-ți afișezi boala, să-ți arăți vulnerabilitatea. În România nu prea am învățat solidaritatea.”

Oana Gheorghiu: ,,Nu ne dorim în politică, deși mulți oameni ne-au suspectat.”

Dacă te numeri printre cei care le vedeau pe cele două fondatoare ,,Dăruiește viață” în arena politicii, Oana Gheorghiu infirmă cu tărie acest lucru.

,,Nu cred că ne dorește nimeni și nu ne vedem în niciun partid. Nu suntem deloc comode și nu facem compromisuri. Cred că este greu în politică. Îi admir pe oamenii ăștia noi care intră în politică. Intră într-o lume diferită. Nu ne dorim în politică, deși foarte mulți oameni ne-au suspectat. E mult mai fain să stai să ciocăni la politicieni.”

Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu îți spun și povestea prieteniei lor.

,,Ne-am împrietenit datorită copiilor. Am fost vecine. (…) Una fără alta nu am fi reușit să facem ceea ce am ajuns să facem. Acesta este lucrul minunat din viața noastră.”