• România alocă sub 1% din PIB pentru cercetare şi dezvoltare, conform Eurostat
  • Octavian Micu, cercetător: Statul nu pune deloc accent pe acest domeniu
  • La polul opus, Suedia, Germania şi Austria alocă 3% din PIB

Pentru a avea un stat dezvoltat, este nevoie să existe un buget alocat pentru proiecte de cercetare. În România, statul a alocat sub 1% din PIB anul trecut. Asta înseamnă că România este în top 3 ţări care alocă cei mai puţini bani din Uniunea Europeană, alături de Malta şi Cipru, conform Eurostat.

Octavian Micu este fizician şi spune că, pentru a-şi dezvolta direcţia de cercetare, un cercetător are nevoie de proiecte. Iar proiectele ar trebui finanţate cu ajutorul statului.

Ultimul call de proiecte a fost în 2016 şi acum a mai apărut unul. Vă daţi seama că cu astfel de discrepanţe nu poţi să dezvolţi direcţia de cercetare, că nu există predictibilitate în finanţare. Cu intermitenţe nu funcţionează. Ei se prefac că dau bani, noi ne prefacem că devenim performanţi”, a spus Octavian.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

În schimb, celelalte state alocă până la 3% din PIB pentru proiecte de cercetare. Asta se întâmplă în ţări precum Suedia, Austria şi Germania.

Octavian a studiat în străinătate, atât în SUA, cât şi în Germania. Pe lângă banii alocaţi pentru finanţare, explică şi care sunt celelalte diferenţe între sisteme.

Oamenii ajung să aibă o poziţie permanentă în cercetare după ce şi-au terminat doctoratul si după  ce au terminat vreo 2-3 postdoctorate. La noi este prea multă siguranţă într-un fel, prea devreme ajungi pe posturi permanente şi asta este o mare diferenţă. Acolo finanţarea este predictibilă, competiţiile se deschid cu predictiblitate”, a mai spus cercetătorul.