• În România se nasc din ce în ce mai puțini copii, ultimii 7 ani prezentând un trend descendent
  • Conaționalii care doresc cetățenie spaniolă, trebuie să renunțe la cea română
  • Acum patru ani s-au născut mai mulți copii români în străinătate decât în țară
  • Programele politice de sprijiire a familiilor tinere sunt departe de a fi puse în aplicare

Într-o zi ca azi, de 1 decembrie, populația României se dubla. O dată cu Unirea, ajungea la peste 14 milioane de suflete. După 102 ani, suntem în picaj. Natalitatea scade, diaspora crește, iar forța românilor ca națiune este tot mai firavă. Dintr-un foc, am putea pierde 100 de mii de români doar în Spania.

Românii sunt nevoiți să aleagă

Cum poate să ne răpească Spania așa mulți conaționali? Prin slăbiciunea premierilor și președinților României din ultimii ani. Nu au reușit să convingă Spania să semneze un tratat pentru dubla cetățenie, deși discuțiile durează de ani de zile. Așa se face că un tânăr născut în Spania care vrea cetățenie locală trebuie să renunțe la cea română”, informează corespondentul Aleph News, Felix Damian.

Derapajele autorităților nu se opresc aici. Nu există o evidență exactă a românilor de peste granițe.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Grav este că autoritățile nu au o statistică exactă. Atât știm, că acum patru ani s-au născut mai mulți copii români în străinătate decât la noi în țară. În cifre absolute, am pierdut peste 4 milioane de conaționali, care au plecat după 1989 peste graniță”, a mai spus corespondentul Aleph News.

Se nasc mai puțini copii

2020 vine cu o altă veste proastă: s-au născut cei mai puțini copii din ultimii 7 ani.

Cifrele negative vin una după alta. Uite, doar în prima jumătate din anul ăsta ciudat, România a avut cea mai dramatică scădere a numărului de nașteri din ultimii șapte ani. 79.712 de prunci, cu aproape 17 mii mai puțini decît în aceeași perioadă din 2019.

Anul trecut am avut cel mai mic număr de copii născuți din ultimii 53 de ani. Și dacă o ducem în acest ritm, ONU spune că un copil care se naște acum, la 30 de ani va trăi într-o Românie cu puțin peste 14 milioane de locuitori”, transmite Felix Damian.

Motivele pentru scăderea drastică a populației au legătură cu schimbările sociale și de comportament al românilor.

Scăderea populaţiei active din România, emigrarea constantă, speranţa de viaţă redusă și adesea dificultatea de a împăca viața de familie cu cariera, sunt doar câţiva factori care ne-au dus aici.”, mai spune corespondentul Aleph News.

Cum sprijină guvernanții tinerele familii?

Politicul nu este de mare ajutor când vine vorba de sprijinirea tinerelor familii și crearea de facilități pentru creșterea și îngrijirea copiilor.

Mă tem că este o combinație între decizii neinspirate, dezinteres politic și imposibilitatea de a mai opri această hemoragie demografică. Pentru că pierderea populației duce, pe termen mediu, la scăderea economiei, dependența statului de împrumuturi străine și un cost bugetar ridicat din cauza îmbătrânirii.”, a încheiat acesta.