• Jumătate dintre chiriași nu sunt tentați să devină proprietari în 2021
  • 45% dintre ei se gândesc la o schimbare a locuinței închiriate, conform Colliers
  • Atât chiriașii cât și proprietarii preferă să înregistreze contractele la ANAF

Ceva la care suntem campioni în Europa. Peste 96% dintre români sunt proprietari de locuințe, numai 4% stau cu chirie. Dar oare, ne poate schimba pandemia, simțul proprietății pe care îl avem în sânge?

Românul se vrea proprietar sau mai bine zis, se voia. În 2019, pe vremea acesta, 30% dintre tinerii cu vârste între 18 și 25 de ani erau tentați de gândul de a-și lua o casa cu credit. Acum, jumătate dintre chiriașii din București nu vor să își cumpere o locuință în următorul an.

Vor tot cu chirie, fie să schimbe locuința cu una mai mare, poate nouă, dar ieftină. Chiriașul este mult mai dinamic decât cumpărătorul de rezidențial. Iar piața s-a adaptat. Din ce în ce mai mulți dezvoltatori fac tranzacții cu blocuri destinate exclusiv închirierii.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Dacă înainte marketurile erau preferate prin apropiere, ei bine acum 50% dintre chiriași vor musai și o farmacie prin preajmă. Se caută mai multă siguranță și de la proprietari și de la chiriași. În ultimele luni, mulți studenți au renunțat la chiria din Capitală și s-au întors în orașele natale, iar proprietarii au rămas cu apartamentele goale. Acum se dorește închiriere pe termen lung și închirierea la negru nu mai pare o variantă bună. Cei mai mulți vor contractul înregistrat la ANAF.