• Cristian Diaconescu, prim-vicepreședinte PMP: Dacă aduci un tâmpit în cine știe ce funcție, spui că ai politizat. Nu, domnule, e ticăloșie cap-coadă!
  • Cristian Diaconescu, despre alianța USR-PLUS: M-a deranjat la comportamentul lor un anume tip de simplism. Simplismul duce la aroganță
  • Cristian Diaconescu, despre Traian Băsescu: ,,Este foarte disciplinat. Experiența lui pe vas… Da, nu este un jucător, este exact altfel! Și el, ca și Adrian Năstase, oameni care stau la birou 17 ore pe zi.”

„Ochii pe mine! ”, cu Vlad Craioveanu – invitați miercuri seara la Aleph News –  Cristian Diaconescu, prim-vicepreședinte PMP și artista Alexandra Ungureanu.

Cristian Diaconescu – ministru de Externe în Guvernul Boc și șef al Administrației Prezidențiale în mandatul lui Traian Băsescu – face o radiografie a politicii românești din ultimele luni.

Cu doar câteva zile înainte de alegerile parlamentare din 6 decembrie, îți vorbește despre mize politice, despre alianțe pentru majoritate, dar și care va fi locul și rolul Partidului Mișcarea Populară (PMP) în politica din România după alegeri.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Cristian Diaconescu: ,,Banii trec pe la Casa de Sănătate, nu pe la miniștri!”

Cristian Diaconescu – candidat PMP pentru Senat – îți vorbește despre proiectele pe care le are și pe care ar vrea să le concretizeze din postura de senator, după alegerile din 6 decembrie 2020. Legea antifraudă și cea a sănătății se află în topul priorităților sale. 

Legea antifraudă. Dacă îmi permiteți, plecând de la experiența cealaltă a vieții mele, cea de judecător, mă rog de magistrat, am reglementări în România pe tot felul de infracțiuni, pe tot felul de categorii de infracțiuni… Organizarea infracțională nu este reglementată. Adică un tip de organizare criminală. Practic nu pot dovedi că ai avut o acțiune directă, o legătură de cauzalitate cu fapta, chiar dacă ai creat o organizație care să se ocupe de trafic de ființe umane, ai creat o organizație care se ocupă de fraude sau de șantaj. Sau chiar de corupție la nivel înalt, de ce nu?! Dar nu ai pus mâna pe bani, nu ai fost cel care ai executat infracțiunea efectiv. Și atunci ai mijloace să scapi.

 Pentru această lege pot oferi expertiza concretă a Italiei și a Statelor Unite care au și legi și practică din punctul ăsta de vedere și cred că s-ar potrivi din păcate și la noi.  Apoi, are PMP o lege interesantă: o Lege a Sănătății.

De ce spun că este interesantă? Este făcută în perioada lui Traian Băsescu, de Comisia de Sănătate de la Cotroceni, care a adunat 22 de profesori, medici etc,  care au lucrat la această Lege a Sănătății. Dacă ne aplicăm și discutăm sunt convins că vom găsim în ea elemente foarte interesante

Vlad Craioveanu: Care ar fi plusurile, câteva dintre ele?

Cristian Diaconescu: Care ar fi plusurile? Păi să vedem, de exemplu, un tip de audit independent în legătură cu funcționarea spitalelor, alt circuit al banilor și, într-adevăr, gândirea unei variante care merge spre privatizare, în legătură cu unitățile spitalicești… O reorganizare a Casei de Asigurări de sănătate, pentru că văd că discută, foarte tare de miniștri și, mă rog, diverși oameni care într-o forma sau alta, medical, sunt implicați direct, dar banii trec pe la Casa de Sănătate, nu pe la miniștri.”

Cristian Diaconescu: ,,Nu se poate să îți dau eu CNSAS-ul și îmi dai mie Televiziunea!”

Invitatul lui Vlad Craioveanu îți spune cât de complicat este, în zilele noastre, să scoți politicul din administrație. Mai mult, Cristian Diaconescu devoalează cum au loc în România lui 2020, ,,târgurile” de funcții între diverse instituții importante.

,,Vlad Craioveanu: Cum poți scoate politicul din administrație?

Cristian Diaconescu: Complicat… Dacă este să o iei după declarații, e fenomenal. În campanie toată lumea asta susține. Și aici fac și o paranteză – îmi place ideea asta, dacă aduci un tâmpit în cine ce funcție, spui că ai politizat. Nu, domnule, e ticăloșie cap-coadă! Dar e politizare! Nu e vorba de nicio politizare. Deci am să încerc, am să iau o grilă cum se poartă în Occident, că toți au agenții, și o să încerc într-un act normativ să propun, măcar să văd și eu. Nu o să aibă mare succes, vă spun! Să văd și eu cine semnează și să o iau și să o pun public. Dar mi-o asum pe nume personal, cine, într-adevăr vrea să dea substanță acestei idei – fără politizare. Domnule, măcar la astea mari. Cum e Consiliul Concurenței, Banca Națională, CNSAS… Nu se poate să îți dau eu CNSAS-ul și îmi dai mie Televiziunea. Efectiv, nu vă imaginați cum au loc astfel de târguri.

Ori, un militant de partid care 5 ani trece peste orice rușine, orice morală și se bate pentru partidul lui, indiferent de cât de aberant se comportă politic, moral, social, după 4-5 ani, păi nu e așa că merită să iei 9000 de Euro pe lună pentru încă 9 ani? Păi nu, iată, deci se poate!”

Cristian Diaconescu: ,,Un compromis care nu compromite este obligatoriu în politică”

Cristian Diaconescu îți spune și care este partidul cu care el, personal, nu ar accepta niciodată o alianță politică, după alegerile din 6 decembrie.

,,Din punctul meu de vedere, sigur partidele decid, o singură chestiune este exclusă: alianța cu partidul social democrat. Dacă ei decid să facă chestia asta, vă spun, deschis, fără mine. Dacă ei decid alte variante, până la urmă, un compromis care nu compromite este obligatoriu în politică.”

Cristian Diaconescu, despre alianța USR-PLUS: ,,Simplismul duce la aroganță”

Cristian Diaconescu nu este la fel de vehement la adresa USR-PLUS precum Traian Băsescu care i-a numit ,,un soi de neo-marxişti.” Prim-vicepreședintele PMP susține însă că i-ar plăcea să-i vadă și atunci când iau decizii, nu doar la nivel de slogane aspiraționale.

Cristian Diaconescu: Nu aș putea să îi înscriu într-o anumită categorie. Pe mulți dintre ei i-am avut studenți. Niște oameni extraordinari, niște băieți tineri, ambițioși, hotărâți, dinamici, un anume tip de activism intelectual care mie mi-a plăcut. M-a deranjat la comportamentul lor un anume tip de simplism. Simplismul duce la aroganță. În condițiile în care, este clar, n-ai exercitat puterea niciodată, nu știi cum e, bună, rea, mă rog! Cum se întâmplă în România…Ai soluții înainte de a cunoaște premisele: să acoperi, de multe ori, incompetența prin slogan!

Eu aș fi dispus să discut cu voi, spuneți “fără hoție, fără penali”. Ne-au semnat 1.000.000 de oameni. Foarte bine, este normal! Am semnat și eu. Este foarte corect, numai că noi, ăștia care am semnat, nu ne gândim că rămâneți la nivel aspirațional. Și când spui “o țară fără hoție” spui și cum faci ca lucrurile astea să nu se întâmple. (…) Vreau să-i văd, pentru că trebuie un anume tip de schimbare, chiar brutală uneori în gândirea politicianului român, chiar ușor mai agresivă, dar să-i văd la decizii. Vreau să văd politicianul român în momentul în care este pus să decidă, în momentul în care se întoarce la partid cu decizia. Eh, atunci să-i vedem cum sunt!”

Cristian Diaconescu, despre relația cu Emil Boc și Răzvan Ungureanu: ,,Nu am să fiu un ipocrit…”

Cristian Diaconescu a fost ministrul Justiției în Guvernul Adrian Năstase, ministru de Externe în Guvernul Emil Boc, dar și în Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu. În 2014, a fost consilier al președintelui Traian Băsescu. Sunteți curioși cu care dintre ei a lucrat cel mai bine și care l-a enervat cel mai mult?

,,Nu am să fiu un ipocrit. Nu vă dau un răspuns egalitarist ca să nu supăr pe toată lumea. Am argumente în a spune ca am lucrat foarte bine cu toți. Pe scurt, Legile Justiției pe care s-au chinuit să le facă praf, tot alea sunt: 303, 304 și 317. Pot să vă mărturisesc că am fost ultimul reprezentant al României care a negociat cu UE ceva pe justiție și i-a ieșit. (…) Cu Emil Boc am lucrat foarte bine. Cu Răzvan Ungureanu, a fost mandat scurt, dar am reulit să ne apropiem foarte, foarte mult de intrarea în Acordul Shengen. (…) O să vă fac o mărturisire în premieră: reușisem să stabilim cu secretariatul General al UE ca MCV-ul, Mecanismul de Cooperare și Verificare să ni-l facem singuri, știind că nu-l putem înlocui. Reușisem să obținem consensul lor, inclusiv al Finlandei (…) A venit în  2012 suspendarea lui Băsescu și a căzut

Cristian Diaconescu, despre Traian Băsescu: ,,Este exact altfel!”

Cristian Diaconescu îți spune cum este Traian Băsescu, văzut de mulți, în timpul mandatelor sale, ca fiind ,,un președinte jucător.”

 ,,Este foarte disciplinat. Experiența lui pe vas… Da, nu este un jucător, este exact altfel! Și el, ca și Adrian Năstase, oameni care stau la birou 17 ore pe zi.”

Urmăriți Aleph News pe FacebookTwitterYoutube și Instagram!