• Chiriașii din mall-uri primesc 33 de milioane de euro de la Guvern.
  • 760 de mii de români stau în chirie, dar nu primesc ajutor de la stat.
  • Cu subvenția unui magazin din mall se pot plăti 24 de chirii modeste.
  • În vară, SUA a oferit câte 1.200 de dolari pentru fiecare american.

Cadou de sărbători pentru magazinele din mall-uri, în prag de alegeri. Guvernul oferă 33 de milioane de euro, ajutor pentru cele 3000 de firme care și-au plătit chiriile în starea de urgență, când magazinele erau închise.

În timpul acesta, 760 de mii de români sunt chiriași în apartamente modeste, fără să fie „asistați”. În perioada stării de urgență, 1,5 milioane de români au rămas fără loc de muncă.

Foto: Aleph News

Cu banii pentru magazine Guvernul ar fi putut ajuta timp de un an 9 mii de români care plătesc o chirie medie de 300 de euro, la 2 camere. Un magazin de 60 de metri pătrați dintr-un mall are o chirie lunară de 4.800 de euro.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

În vară, când criza COVID lovea SUA, administraţia Trump a trimis fiecărui american un cec de până la 1.200 dolari.

Mircea Coșea, Doctor în economie, a explicat situația din România

Mircea Coșea, Doctor în economie: „În situația asta, orice ajutor este bine-venit. Trebuie să vedem dacă ar fi existat și alternativă. Banii ar fi putut fi folisiți pentru altceva.

Marea majoritate a magazinelor din mall aparțin ale capitalului străin. În această perioadă, decidenții noștri politici au sprijinit capitalul străin. Nici capitalul românesc nu a fost uitat, în teorie, pentru că ajutorul a fost limitat.

Ultima măsură luată este închiderea piețelor. Mall-urile nu s-au închis în ramura alimentară, dar piețele românilor s-au închis. Trebuie să luam situația ca atare.

Ar trebui să vedem dacă există posibilitatea practică de ajutorare a românilor.

Lucrul important este că, cetățeanul român, omul de pe stradă, nu a fost ajutat. Prea puțin a fost ajutat. În schimb, cei care dețin capitaluri, în diferite ramuri, au avut din partea statului parte de ajutor”.

Mircea Coșea, Doctor în economie: „Nu există o foarte mare simpatie a finanțelor statului față de ceea ce înseamnă micul contribuabil

Mircea Coșea, Doctor în economie: „Cred că trebuia plecat de la o gândire globală. La fel ca alte state, trebuie sa acordăm un procent mai mare din PIB pentru sprijinirea românilor în situații de criză.

Nu există o foarte mare simpatie a finanțelor statului față de ceea ce înseamnă micul contribuabil. Micul contribuabil nu a fost scutit de nimic, aproape. S-au mai dat scutiri la credite, s-au mai lungit niște taxe pentru anumite facilități”.

Mircea Coșea, Doctor în economie: „Ne-am împrumutat foarte mult, am depășit toate limitele și ne apropiem de limita roșie în PIB

Mircea Coșea, Doctor în economie: „Nota nu poate să fie de trecere. Pentru că există datoria publică. Tot ce se realizează în România acum a fost pe credit. Ne-am împrumutat foarte mult, am depășit toate limitele și ne apropiem de limita roșie în PIB. Ceea ce înseamnă că nu a existat o strategie corectă pentru ajutor. Vom plăti mai târziu”.

Mircea Coșea, Doctor în economie: „Împrumurile la noi nu s-au făcut în mare parte pentru investiții, ci pentru facilități pe care Guvernele anterioare le-au dat. Deși nu este transparent acest proces, împrumuturile au fost pentru supraviețuire, nu pentru investiții”.