• Guvernul Chinei a anunțat că își extinde de cinci ori proiectul de control al vremii.
  • Consiliul de Stat a declarat marți, că proiectul va acoperi în curând 2,1 milioane de mile pătrate și va fi gata până în 2025.
  • Aceasta reprezintă aproximativ 56% din întreaga suprafață a Chinei.

China este una dintre zecile de țări care utilizează „însămânțarea norilor” pentru a încerca și a produce condiții meteorologice bune pentru culturi sau pentru a preveni dezastrele naturale. „Însămânțarea norilor” implică pulverizarea substanțelor chimice precum iodura de argint sau azotul lichid în nori, unde picăturile de apă se condensează și cad, arată Business Insider .

China își extinde masiv proiectul de control al vremii și își propune să acopere jumătate din țară cu ploi artificiale și zăpadă până în 2025, a declarat guvernul marți.

Practica „însămânțării norilor” a fost descoperită în SUA în 1946 de către un chimist care lucra pentru General Electric. China și-a lansat propriul program similar în anii 1960.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Zeci de alte țări – inclusiv SUA – au, de asemenea, astfel de programe, dar Beijingul are cel mai mare din lume, având aproximativ 35.000 de angajați, a raportat The Guardian.

Consiliul de Stat al Chinei a declarat că proiectul se va extinde de cinci ori pentru a acoperi o suprafață de 2,1 milioane de mile pătrate și va fi finalizat până în 2025. (China cuprinde 3,7 milioane de mile pătrate, ceea ce înseamnă că proiectul ar putea acoperi 56% din suprafața țării).

Proiectul va fi la un „nivel avansat, la nivel mondial” până în 2035, a spus Consiliul de Stat, și va contribui la atenuarea „dezastrelor precum seceta și grindina” și va facilita răspunsurile de urgență „la incendii de pădure sau pășuni”.

Generarea ploii și zăpezii artificiale este destul de simplă în principiu. Pulverizarea substanțelor chimice precum iodura de argint sau azotul lichid în nori poate face picăturile de apă să se condenseze și să cadă ca ploaia sau zăpada.

China a lansat un proiect localizat de însămânțare a norilor la Beijing cu puțin înainte de Jocurile Olimpice din 2008, despre care a spus că a forțat cu succes să cadă ploile anticipate înainte de începerea evenimentului.

În iunie 2016, China a alocat 30 de milioane de dolari proiectului său de însămânțare a norilor și a început să tragă gloanțe umplute cu sare și minerale în cer.

Un an mai târziu, China a cheltuit 168 de milioane de dolari pentru o aprovizionare imensă de echipamente pentru a facilita proiectul, inclusiv patru avioane și „897 lansatoare de rachete”, a spus The Guardian.

Mai mult, Ministerul Finanțelor din China a dorit să folosească însămânțarea norilor pentru a crea cel puțin 60 de miliarde de metri cubi de ploaie suplimentară în fiecare an până în 2020.

În ianuarie 2019, mass-media de stat a raportat că tacticile de însămânțare a norilor din regiunea de vest a Xinjiangului au împiedicat recoltele să producă 70% din deteriorarea grindinii.