• Ludovic Orban a demisionat luni seara de la conducerea Guvernului
  • Președintele l-a înlocuit cu actualul ministru al Apărării, Nicolae Ciucă. El va fi premier interimar
  • Orban: Demisia mea vreau să arate limpede că nu mă cramponez de o funcție, nu pun condiții. Interesul României este deasupra interesului PNL și al meu personal

„Cântă cucul, bată-l vin, de răsuna Bucovina” – așa și-a început Ludovic Orban discursul susținut în fața liberalilor din Suceava. Parcă prevestea cumva finalul ce-l aștepta câțiva ani mai târziu. A plecat de la conducerea Guvernului după fix un an și o lună de mandat, subliniind că „nu se cramponează de funcția de premier”.

Fotoliul din fruntea Executivului nu a fost unul comod. Numit în funcție în noiembrie 2019, prin votul Parlamentului, nu mai târziu de 2 februarie 2020, cabinetul Orban a primit „sentința” aceluiași for: moțiunea de cenzură depusă de PSD a trecut cu 261 de voturi.

Totuși, Guvernul a fost condus în continuare de același Ludovic Orban, pentru că președintele Klaus Iohannis l-a desemnat tot pe el în fruntea Executivului.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
SWIFT REVINE PE PRIMUL LOC
MADONNA CÂNTĂ ÎN RIO DE JANEIRO
LANDO NORRIS CÂȘTIGĂ CURSA DE LA MIAMI

Decizia a fost contestată de mulți, inclusiv de Curtea Constituțională care a spus negru pe alb că numirea sa din nou în această funcție încalcă Legea Fundamentală. Neavând încotro, numele lui Florin Cîțu a ajuns pe masa președintelui pentru a ocupa funcția de premier. Cu doar câteva ore înainte de votul Parlamentului, ministrul Finanțelor și-a depus mandatul.

Zarurile au fost aruncate, iar Orban a ajuns din nou, în ciuda unei demiteri, la butoanele Guvernului. Asul din mâneca a fost chiar epidemia de coronavirus. De voie, de nevoie, partidele l-au votat pe liderul PNL din nou la conducerea Executivului.

Ludovic Orban a fost cel care a gestionat criza sanitară provocată de pandemie. Criticile nu au lipsit niciun moment, nici din partea politicienilor din opoziție, nici din partea mediului de afaceri.