• Ludovic Orban și-a dat demisia din funcția de premier
  • Klaus Iohannis a luat act de demisia lui Orban
  • Conform Constituției, președintele României l-a desemnat prim-ministru interimar pe Nicolae-Ionel Ciucă
  • Nicolae Ciucă a preluat mandatul de prim-ministru interimar

ACTUALIZARE 8 DECEMBRIE, 10:15. Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naţionale, a preluat mandatul de prim-ministru interimar

Marţi dimineaţă ministrul apărării naţionale, Ionel Nicolae Ciucă, a preluat exercitarea mandatului de prim-ministru interimar, în urma desemnării domniei sale de către Preşedintele României, Klaus Iohannis, anunţă Guvernul.

Ludovic Orban a anunţat luni că îşi depună mandatul de premier. „Decizia are un obiectiv foarte precis- odată exprimată decizia cetăţenilor trebuie demarate negocierile pentru un nou guvern”, spune Ludovic Orban.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

El spune că România are nevoie de un guvern responsabil, care să reprezinte voinţa românilor care-şi doresc modernizarea şi dezvoltarea României.


Klaus Iohannis a luat act de demisia lui Ludovic Orban din funcția de prim-ministru al României și, conform Consituției, l-a desemnat ca prim-ministru interimar pe Nicolae-Ionel Ciucă, pentru a îndeplini atribuțiile prim-ministrului până la formarea noului Guvern.

Nicolae Ciucă are 53 de ani și este actual ministru al Apărării. El a fost, de asemenea, consilier al președintelui Iohannis. Ciucă a fost Șeful Statului Major al Armatei. În perioada 2001-2004 a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (Scorpionii Roșii), cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afganistan (2002-2003) și Antica Babilonia, Irak (2004).

Bătălia de la Nassiria, Irak, din 2004, în care militarii români au fost conduși de Ciucă, a fost prima bătălie în care soldații români au fost combatanți activi dupa Al Doilea Război Mondial.

În anul 2003 a obținut titlul de doctor în științe militare, iar pe 25 octombrie 2010 a fost înaintat la gradul de general de brigadă.

Nicolae Ciucă s-a născut pe 7 februarie 1967 în localitatea Plenița, județul Dolj. A urmat Liceul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova și a absolvit Școala Militară de Ofițeri Activi „Nicolae Bălcescu” de la Sibiu, în 1988. A fost comandant de pluton de lansare, comandant de pluton de cercetare și instrucție, iar în 1993 a ajuns ofițer de Stat Major în biroul operații.