• Boris Johnson şi Ursula von der Leyen nu au ajuns la niciun acord în negocierile post-Brexit în cursul întâlnirii de la Bruxelles
  • Ursula von der Leyen: „Poziţiile rămân la mare distanţă una de cealaltă”
  • Boris Johnson: „Sunt în continuare divergenţe foarte mari”

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, nu a ajuns la niciun acord cu Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, în negocierile privind relaţiile bilaterale post-Brexit.

„Am avut o discuţie activă şi interesantă asupra situaţiei listei problemelor semnificative. Am înţeles clar fiecare poziţia celuilalt. Poziţiile rămân la mare distanţă una de cealaltă. Am stabilit ca echipele noastre să se reunească imediat pentru a încerca să rezolve aceste probleme esenţiale. Vom ajunge la o decizie până la sfârşitul acestei săptămâni”, anunţă Ursula von der Leyen, conform unei declaraţii postate pe site-ul Comisiei Europene după întrevederea pe care a avut-o miercuri seară, la Bruxelles, cu Boris Johnson.

Surse guvernamentale de la Londra au confirmat că întâlnirea lui Boris Johnson cu Ursula von der Leyen nu a avut niciun rezultat. „A fost o discuţie francă pe tema obstacolelor semnificative care rămân în negocieri şi încă este neclar dacă acestea pot fi depăşite. Sunt în continuare divergenţe foarte mari”, a declarat un oficial de la Downing Street, sub protecţia anonimatului, conform postului Sky News. Premierul Boris Johnson şi Ursula von der Leyen au stabilit ca echipele de negociatori să continue discuţiile în următoarele zile. Boris Johnson „nu vrea să lase netestată nicio cale spre un posibil acord”, a precizat oficialul citat.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

O decizie fermă despre viitorul negocierilor ar urma să fie luată până duminică”, a declarat un alt oficial guvernamental britanic, citat de BBC News.

Premierul Boris Johnson a anunţat în mai multe rânduri că nu vrea prelungirea tranziţiei post-Brexit, care durează până pe 31 decembrie.

Înaintea întrevederii cu Ursula von der Leyen, Boris Johnson declara că aştepta concesii din partea Uniunii Europene în negocierile privind relaţiile post-Brexit. Boris Johnson a insistat, în Camera Comunelor, că Marea Britanie nu poate accepta reguli impuse de Uniunea Europeană. „Nu cred că aceştia sunt termeni pe care să îi poată accepta premierul vreunei ţări”, a declarat Boris Johnson, subliniind că se poate ajunge la un „acord bun” dacă Uniunea Europeană nu mai pune condiţii suplimentare.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei, ţară care exercită în prezent Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, a declarat că Bruxellesul este pregătit pentru scenariul expirării fără acord a tranziţiei post-Brexit, dacă Marea Britanie nu acceptă menţinerea standardelor comunitare.

Încă există şansa unui acord. Nu cred că vom şti mâine dacă vom reuşi ori nu, eu, cel puţin, nu pot promite acest lucru, dar continuăm să lucrăm”, a declarat Angela Merkel, miercuri, în Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului Germaniei. Angela Merkel a subliniat că Uniunea Europeană este pregătită pentru eşecul negocierilor. „De asemenea, suntem pregătiţi, dacă nu vom putea accepta condiţiile britanice, să mergem pe un drum al lipsei unui acord. Un lucru este clar: trebuie să fie posibil să garantăm integritatea pieţei unice, a subliniat Angela Merkel.

Liderul de la Berlin a evidenţiat importanţa garantării standardelor egale pentru companiile din Uniunea Europeană şi Marea Britanie. „Acum pornim de la un sistem legal armonizat, similar, dar peste câţiva ani sistemele judiciare se vor dezvolta separat în privinţa politicilor în domeniul mediului, al muncii şi sănătăţii. (…) Avem nevoie de standarde egale, nu doar pentru acum, ci şi pentru viitor (…)”, a subliniat Angela Merkel.

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a admis, marţi, că negocierile cu Uniunea Europeană privind relaţiile post-Brexit s-ar putea încheia fără acord, deşi ambele părţi vor depune eforturi până în ultimul moment. Întrebat dacă negocierile vor continua până în ultimul moment, Boris Johnson a declarat: „Sigur că da”.

Suntem mereu încrezători, dar ar putea veni un moment în care vom admite că este momentul încheierii negocierilor şi că aşa stau lucrurile. Vom prospera foarte mult în orice mod şi, dacă vom ajunge la un model precum cel australian, este bine şi aşa”, a afirmat Boris Johnson. Australia nu are acord comercial cu Uniunea Europeană, astfel că schimburile se desfăşoară în virtutea normelor Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Guvernul Marii Britanii poartă negocieri cu Uniunea Europeană pentru configurarea relaţiilor post-Brexit, în contextul în care perioada de tranziţie expiră pe 1 ianuarie 2021.

Reprezentantul Franţei în Comisia Europeană, Thierry Breton, comisar pentru Piaţa Internă, a avertizat recent că nu va exista niciun acord post-Brexit dacă Marea Britanie nu acceptă standardele UE. „Eu înţeleg foarte bine că prietenii noştri britanici vor să beneficieze de pe urma pieţei comunitare. Dacă britanicii acceptă aceste reguli, vor fi bineveniţi. Dacă nu le acceptă, nu va fi niciun acord”, a atras atenţia Thierry Breton.

Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană pe 1 februarie. În perioada de tranziţie post-Brexit, care durează până pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua să aplice reglementările Uniunii Europene. Premierul Boris Johnson speră că va finaliza până pe 31 decembrie 2020 negocierile privind viitoarele relaţii bilaterale.

Liderii UE i-au transmis în mod repetat că timpul este foarte scurt. Bruxellesul a avertizat Guvernul de la Londra că va trebui să respecte standardele sociale, de muncă şi de protecţie a mediului pentru a obţine un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană. Downing Street vrea condiţii similare cu cele acordate de Uniunea Europeană Canadei, Coreei de Sud şi Japoniei, dar oficiali UE au atras atenţia că situaţia este diferită la nivelul standardelor, în contextul proximităţii geografice dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie.