Majoritatea oamenilor calcă doar lucrurile de care au nevoie cu adevărat, deoarece utilizarea unui fier de călcat nu este activitatea lor preferată. Cu toate acestea, cu o tehnică corectă și câteva sfaturi și trucuri, călcatul poate fi făcut simplu și rapid. În plus, călcatul ajută la protejarea fibrelor împotriva deteriorării, ceea ce va face ca hainele dumneavoastră să reziste mai mult timp.

În acest articol, vă vom arăta cum puteți obține ușor și rapid haine fără cute și la ce trebuie să fiți atenți atunci când folosiți un fier de călcat pe diferite țesături.

Puteți afla dacă un articol de îmbrăcăminte este potrivit pentru călcare verificând eticheta de îngrijire. Dacă simbolul fierului de călcat este barat, nu trebuie să călcați articolul de îmbrăcăminte. Dacă simbolul nu este barat, puteți călca articolul de îmbrăcăminte.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Rufele trebuie să fie ușor umede

Pentru a ușura călcatul, este important să vă asigurați că uscați corect lenjeria de pat, prosoapele și altele asemenea. Cu cât rufele sunt mai uscate, cu atât vor fi mai greu de călcat. Este mai ușor să călcați rufele când sunt încă ușor umede. Dacă sunt prea uscate, puteți pur și simplu să le stropiți scurt cu puțină apă sau să folosiți o cârpă umedă.

Dacă folosiți un uscător cu tambur, puteți selecta setarea „Iron Dry” (Călcare uscată).

Călcatul la temperatura corectă

Pentru a seta temperatura corectă pe un fier de călcat, ar trebui mai întâi să vă uitați mai atent la eticheta de îngrijire. Eticheta de îngrijire nu numai că vă va spune dacă o anumită țesătură poate fi călcată, dar va arăta și la ce temperatură trebuie călcată. Un punct pe simbolul fierului de călcat înseamnă că țesătura poate fi călcată doar la o temperatură scăzută. Dacă există două puncte pe simbolul fierului de călcat, înseamnă că trebuie să folosiți o căldură medie. Puteți călca rufele la cea mai înaltă temperatură dacă există trei puncte pe simbolul fierului de călcat.

În general, fibrele sintetice, cum ar fi nailon sau vâscoza și țesăturile delicate (de exemplu, mătasea și lâna) trebuie călcate numai la foc mic. Bumbacul și inul, însă, sunt destul de rezistente la căldură, ceea ce înseamnă că pot fi călcate la o temperatură mai ridicată.

Călcatul țesăturilor delicate și închise la culoare pe dos

Unele țesături închise la culoare trebuie întoarse pe dos înainte de a fi folosit un fier de călcat normal sau chiar un fier de călcat vertical, deoarece textilele închise la culoare pot începe rapid să se degradeze atunci când sunt călcate. Imprimeurile delicate sau hainele cu aplicații, cum ar fi paietele, ar trebui, de asemenea, să fie călcate numai pe dos. Există un motiv simplu pentru acest lucru: imprimeurile sau aplicațiile nu rezistă de obicei la căldură în comparație cu țesătura. Atunci când se calcă în mod normal, există pericolul ca imprimeul sau aplicația să se lipească de fierul de călcat.

Cum se calcă anumite haine

Prosoapele sau lenjeria de pat pot fi călcate destul de ușor datorită suprafețelor lor mari, însă unele articole de îmbrăcăminte pot fi mai dificil de călcat, cum ar fi cămășile, bluzele și tricourile. Este important să folosiți tehnica de călcare corectă pentru a obține cele mai bune rezultate. Urmând sfaturile corecte, și costumul poate fi călcat rapid și ușor.

Înainte de a călca asigurați-vă că vă uscați hainele în mod corespunzător. Dacă lăsați hainele să se usuce la uscat, cel mai bine este să atârnați cămășile și puloverele pe un umeraș și înainte de a le agăța, asigurați-vă că le scuturați puțin. Acest lucru va ajuta la netezirea fibrelor și vă va economisi timp în timpul călcării. Dacă folosiți un suport pentru a vă usca hainele, atârnați-le cu fața în sus. Punctele de presiune ale suportului de rufe sunt mai ușor de călcat dinspre tiv decât din jurul umerilor.

Înainte de a călca tricouri sau pulovere, asigurați-vă întotdeauna că le întoarceți pe dos. Acest lucru este deosebit de important dacă hainele au aplicații sau imprimeuri pe ele. În primul rând, întindeți tricoul pe masa de călcat, acest lucru este important pentru a păstra țesătura fără cute. Acum glisați ușor fierul de călcat peste tricou și aplicați puțină presiune. Este important să mențineți fierul de călcat în mișcare pentru a preveni orice arsură. Acum puteți călca complet tricoul trăgându-l puțin câte puțin în jurul mesei de călcat. Când ați terminat, întoarceți din nou tricoul cu partea dreaptă în afară și călcați mânecile din ambele părți. Dacă ați făcut o încrețitură în timp ce călcați, puteți strânge pur și simplu partea de îmbrăcăminte pe masa de călcat și călcați din nou peste ea.