Pe lângă apă, cafeaua este cea mai consumată băutură din lume. Acest lucru face ca aparatul de cafea să fie unul dintre cele mai comune aparate din bucătărie și chiar de la birou. Consumul de cafea este aproape la fel de vechi ca civilizația. Cu toate acestea, majoritatea dintre noi nu ne-am gândit niciodată la modul în care oamenii din antichitate își pregăteau cafeaua și la ce fel de dispozitive foloseau.

Legenda spune că cafeaua a fost descoperită pentru prima dată într-o regiune din Etiopia, în care un păstor de capre a observat că animalele sale erau mai puternice și mai entuziaste după ce mâncau boabe roșii. Totuși, turcii știau deja cum să prepare cafea și sunt cei care au creat prima cafetieră.

În 575 d.Hr., turcii au dezvoltat „ibrikul”, o cafetieră din cupru și alamă care avea forma unei oale mici, cu un fund rotund și un corp superior înalt și subțire. Supapa era în partea de sus și mânerul său lateral era de obicei în formă de C și realizat din metal. Funcționa la fel ca o oală normală: boabele măcinate grosier erau așezate pe fund și apa fierbinte era turnată deasupra. O lăsau să fiarbă câteva ore, până când lichidul era considerat „cafea”.

Recomandări

CE VEZI ÎN ITALIA
CÂNȚI, DECI EȘTI BINE
AMENINȚĂRI DIN 2013
CANDIDATUL COALIȚIEI
UK STĂ RĂU LA ECONOMIE
UNDE SCHIEZI?

La începutul anilor 1700, a fost înregistrat un alt progres semnificativ în fabricarea cafelei, atunci când procesul de preparare a infuziei a apărut în Franța. Acesta implica scufundarea cafelei măcinate, de obicei închise într-o pungă de in, în apă fierbinte și lăsarea sa la înmuiat până la obținerea preparatului dorit.

În 1806, a fost inventată prima presă franceză. Aceasta a fost folosită pentru a prepara cafeaua amestecând-o în apă și permițând băuturii să stea la înmuiat câteva minute. Apoi, un piston cu un disc metalic în partea de jos era presat pentru a strânge tot zațul de cafea.

În America, Boston Tea Party-ul din 1773 a făcut ca băutul ceaiului să nu mai fie patriotic. Acesta a fost inspirația pentru a bea mai multă cafea și ca americanii să înceapă să dezvolte o cafetieră mai bună. James Nason din Massachusetts a brevetat un design timpuriu al percolatorului în 1865, în timp ce Hanson Goodrich din Illinois a brevetat primul design al dispozitivului pregătit pentru piață în 1889. Într-un percolator, apa este încălzită într-o oală de fierbere cu un capac detașabil, până când este introdusă într-un compartiment de filtrare care conține cafeaua. Lichidul extras se scurge apoi din coș, înapoi în oală. Din păcate, oala face ca zațul de cafea să fie expus la temperaturi foarte ridicate și să gătească prea mult preparatul, distrugând în cele din urmă aroma.

Evoluția a avut loc atunci când cineva a început să toarne apă fierbinte prin compartimentul care conținea zațul de cafea – metoda numindu-se prepararea prin picurare. Aceasta a fost considerată prima utilizare cunoscută a unui filtru. A luat naștere în Franța prin utilizarea unei oale pe două niveluri care conținea cafeaua într-o pungă de pânză într-un compartiment superior. Timp de ceva timp, filtrele de cafea au fost făcute din pânză, dar problema cu acestea era că gustul filtrului de pânză se transfera întotdeauna în gustul cafelei. În 1908, un antreprenor german pe nume Melitta Bentz a inventat primul filtru de cafea din hârtie.

De-a lungul secolului al XIX-lea, au fost dezvoltate alte metode de fabricare a cafelei, inclusiv un espressor de cafea care utiliza principiul vidului. Mașina de vid Napier, care a fost inventată în 1840, a fost un exemplu timpuriu al aparatului de cafea cu vid care producea o infuzie clară. Dar brevetul pentru prima cafetieră automată cu vid a fost acordat în 1930 către Inez Pierce din Chicago, Illinois.

În timpul celui de-al doilea Război Mondial, popularitatea globurilor de sticlă și Pyrex a fost reînviată, deoarece metalele folosite la aparatele de cafea tradiționale erau din ce în ce mai rare. În 1941, un chimist german Peter Schlumbohm a inventat aparatul de cafea Chemex cu un recipient dintr-o bucată, în formă de clepsidră, realizat din sticlă neporoasă, rezistentă la căldură. Deși semăna mai mult cu echipament de laborator, a devenit rapid din ce în ce mai popular.

În anii următori, creatorii de aparate de cafea au început să își standardizeze dispozitivele pentru a ține pasul cu cererea crescândă a consumatorilor. Materialele plastice și compozite au început să înlocuiască metalul, în special odată cu apariția primului aparat automat prin picurare, Mr. Coffee, în anii 1970. Până în 1974, jumătate din cele 10 milioane de aparate de cafea vândute în SUA erau electrice.

În anii 1990, producătorii au început să creeze tipuri de espressor de cafea mai atractive, pentru a completa bucătăriile moderne scumpe. Cafetierele au fost reproiectate și au devenit disponibile într-o gamă mai largă de culori și stiluri. În 1997, Keurig a lansat un aparat de cafea cu o singură ceașcă pentru birou, iar o versiune de dimensiuni potrivite blatului de bucătărie a fost lansată în 2003.