• Vasile Pogor și Nicolae Gane au făcut cu rândul la primărie și au modernizat orașul
  • Ce proiecte a început Vasile Pogor, a terminat Nicoale Gane. Și invers
  • Asta nu mai vezi azi, dar a văzut Iașul la sfârșitul anilor 1800

Vasile Pogor și Nicolae Gane au avut, împreună, opt mandate. Timp în care au adus apă în oraș, au făcut sistemul de canalizare, au iluminat străzile, le-au pietruit și le-au sistematizat.

Teatrul Național din Iași, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, primele linii de tramvai. Toate astea li se datorează. Iată ce spune despre ei istoricul Ovidiu Buruiană.

„Vasile Pogor este primul primar în sens modern al orașului, din punctul meu de vedere. El este cel care demarează plantarea teilor din oraș, în al doilea rând el este cel care pune bazele construcției Teatrului Național, după ce vechea clădire aflată în Copou a ars într-un incendiu. Și în al treilea rând el este cel care gestionează oarecum construcția Palatului Universitar din Copou”, a spus istoricul Ovidiu Buruiană.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Nicu Gane este cel care aduce orașul mai aproape de secolul 20 prin uzina electrică, uzina electrică comunală și prin transport. Pentru că el pune bazele tramvaielor la Iași. În mare măsură lui îi datorăm aducțiunea apei de la Timișești, dotarea orașului cu această sursă extraordinară pentru supraviețuire și pentru o viață modernă. El a adus inginerii englezi care să realizeze cele mai bune studii topografice și să vadă care ar fi sursa de apă cea mai favorabilă în oraș”, a mai spus istoricul.

Nici Gane, nici Pogor nu erau oameni de cifre sau ingineri. Erau amândoi juriști școliți la Paris, dar și scriitori șlefuiți la Junimea. Vasile Pogor a avut 3 mandate, iar prietenul lui, Nicolae Gane, cinci.

Gane rămâne unul dintre factorii determinanți pentru schimbarea la față a orașului. Din punctul acesta de vedere rolul acestor primari este puțin cunoscut și este de dorit să fie pomeniți mai des tocmai pentru că ei au realizat această modernitate a orașului, îl aduc aproape de ceea ce înseamnă un oraș european”, a mai spus Ovidiu Buruiană.

Vasile Pogor este cel care administrează orașul în sens modern sau încearcăcumva să transforme orașul într-o urbe modernă prin serviciile pe care le oferă. În primul rând servicii sanitare, el demarează proiectul de canalizare a orașului, construiește Hala Centrală, realizează în același timp abatorul din oraș. Dar Vasile Pogor rămâne în memoria multor ieșeni și pentru pavarea străzilor și mai ales pentru iluminatul public. De altfel, contemporanii lui îl văd de multe ori ca pe un lunatic, pentru că orașele României, în momentul respectiv, erau orașe întunecate, seara orașele nu mai existau, erau altminteri locuri ale nopții înspăimântătoare. Vasile Pogor realizează iluminatul public modern, cel puțin pe zona centrală și îi plăcea să se plimbe deseori la lumina acestor felinare cu gaz din momentul respectiv. Acest supranume de lunatic a mers multă vreme după faima primarului”, a adăugat istoricul.

Dacă Iașul avea de la 1890 servicii medicale pentru boli transmisibile și azi actuala primărie are ca sediu un palat, tot celor doi li se datorează.