Alegeri locale 2020. Care sunt regulile de siguranță în ziua votului? Ce se întâmplă cu cei care nu vor să poarte mască

Guvernul a publicat la începutul lui august un plan pentru organizarea alegerilor locale, iar în 14 septembrie a publicat o hotărâre care stabilește prelungirea stării de alertă și reglementează alegerile locale. Potrivit acestei hotărâri, „alegătorul va purta mască, astfel încât să acopere nasul și gura, și va fi menținut la distanță de celelalte persoane în exteriorul sediului secției de votare”.

Guvernul României, consecvent măsurilor enunțate anterior, a
proiectat procesul electoral pe baza recomandărilor specialiștilor din
domeniul sănătății, vizând următoarele obiective:

Măsurile propuse au în vedere evitarea aglomerării încăperilor unde se
desfășoară votarea și unde nu se poate asigura distanțarea fizică și
evitarea/reducerea riscului de contact cu suprafețe sau obiecte potențial
contaminate.

Măsurile propuse/recomandate de către INSP vizează:

Conform Legii 135/2020, Ministerul Sănătății trebui să asigure prin prefecți și primari materiale de protecție sanitară pentru organizarea procesului de vot.

(1) Membrii birourilor electorale, personalul tehnic auxiliar, persoanele acreditate, delegații acreditați, operatorii de calculator, personalul de pază și alegătorii pot primi, în mod gratuit, materiale de protecție sanitară, în condițiile stabilite prin hotărârea Guvernului privind măsurile tehnice necesare bunei organizări și desfășurări a alegerilor locale, prevăzută la art. 2 alin. (2) din Legea nr. 84/2020, în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19.

(2) Materialele de protecție sanitară prevăzute la alin. (1), precum și igiena și dezinfecția localurilor de vot se asigură de Ministerul Sănătății, iar transportul și distribuirea acestora se asigură prin grija Ministerului Afacerilor Interne și a instituțiilor prefectului, cu sprijinul primarilor.

Distribuția acestora se va face astfel:

Cine refuză să poarte mască nu va fi lăsat în secția de votare

Cei care doresc să voteze la alegerile locale trebuie să țină cont de faptul că nu li se va permite accesul în secția de votare dacă refuză să poarte mască de protecție. 

Exit mobile version