• PSD și USR – numărători diferite. Cine câștigă alegerile la Sectorul 1?
  • Clotilde Armand acuză PSD-ul de fraudă electorală și cere intervenția Parchetului General
  • Oamenii lui Tudorache ar fi băgat procesele verbale falsificate și le-au scos pe cele originale

Scandal la Sectorul 1 unde USR e pe urmele unei tentative de fraudare a votului. USR acuză o tentativă de a răsturna votul în favoarea actualului primar PSD. Deputatul Claudiu Năsui a spus că a descoperit cum au fost furate 164 de voturi.

A fost o seară neliniștită la Sectorul 1. S-a iscat un imens scandal. Candidatul USR-PLUS, Clotilde Armand, îl acuză pe social-democratul Daniel Tudorache de fraudarea alegerilor. Ea spune că la sediul Primăriei au fost descoperite teancuri de procese verbale necompletate. A fost sesizată Poliția. Au fost făcute anchete. Am fost și noi, aseară, acolo și vrem să îți spunem și ție ce am aflat.

BEC a amânat pentru mâine luarea unei decizii privind renumărarea voturilor

BEC a amânat pentru mâine luarea unei decizii privind renumărarea voturilor din Sectorul 1, informează G4Media.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Solicitarea de renumărare a fost făcută de PSD.

Până la această oră, Clotilde Armand are 35.701 voturi, în vreme ce Dan Tudorache are 34.628 de voturi, după numărarea a 95.55% din voturi.

Clotilde Armand solicită intervenția Parchetului General

Clotilde Armand, care susține că a câștigat alegerile în Sectorul 1 și spune că va solicita Parchetului General să preia ancheta în acest caz, deoarece și candidatul PSD Dan Tudorache susține că este câștigător.

„Aud că prietenul lui Omar Hayssam (Marcel Ciolacu) împreună cu fostul primar bolșevic de la Sectorul 1 (da, este un bolșevic pur sânge care a transformat Poliția Locală în poliție politică și a folosit-o să mă urmărească) vor să renumere voturile pentru că țineți-vă bine: voturile reprezintă voința și speranța oamenilor. Iar acestea nu trebuie în niciun caz furate. Really? Și în 2016 ce-ați făcut domnilor?! Acum, eu vreau să-i lămuresc pe cei doi în felul următor. Astăzi (marți – n.r.) voi solicita Parchetului General al României să preia ancheta despre situația de la Biroul Electoral al Sectorului 1. Să înțelegem și noi o treabă”, a spus Clotilde Armand.

Dan Barna spune că nu există temei pentru renumărarea voturilor

Liderul USR, Dan Barna, spune că primarul Sectorului 1 va fi Clotilde Armand și spune că nu există niciun temei pentru renumărarea voturilor.

„Mai sunt 10-11 secții de validat. Sper și îmi doresc ca până la sfârșitul acestei seri să avem și acest sector închis, din care PSD să dă greu dus”, spune Dan Barna după ce a fost la sediul biroului electoral din Sectorul 1 al CApitalei.

El nu este de acord cu renumărarea voturilor: „În momentul de față nu există niciun temei pentru renumărarea voturilor. Ceea ce există în sistem există și pe procesele verbale reale, pe care le are fiecare delegat al fiecărui partid și cifrele se leagă foarte bine”.

Dan Tudorache: Nimic ilegal

Dan Tudorache a declarat că totul a fost legal, iar cel care a plecat cu procesele verbale din sediul Biroului Electoral al Sectorului (BES) 1 avea acest drept.

„Se creează o presiune de către candidatul USR. (…) Pun presiune și e ceva ilegal”, a spus, marți, Dan Tudorache.

Întrebat despre persoana care ar fi ieșit cu procesele verbale din sediul Biroului Electoral, Tudorache a spus că era un curier care avea acest drept.

„Era curier. Are dreptul să strângă procesele verbale. Nu știu dacă erau 100 (de procese verbale – n.r.). Cu siguranță erau mai puține. Dar avea dreptul să strângă procesele verbale de la reprezentanții PSD din secție. S-a dus în cel loc pentru că cineva le strângea și mergea cu ele la partid. Este un reprezentant al partidului care strânge de la reprezentanții noștri din secție, procesele verbale. Atâta tot”, a spus Tudorache.

Potrivit acestuia, curierul a și întrebat dacă are acest drept.

„S-au dus la președintele BES-ului, un procuror, și l-a întrebat ce e ilegal aici și i-a spus că nu e nimic ilegal”, a mai spus Tudorache.

Întrebat, în continuare, despre acuzațiile la adresa sa, Tudorache a răspuns că „e o țară liberă, pot să facă plângeri”.

Discrepanțe la numărătoare

Candidații se bat până la ultimul vot. Ieri, Daniel Tudorache a anunțat că e câștigător, cu 200 de voturi în fața lui Clotilde Armand. A ieșit și ea să dea replică. A spus că au făcut și cei de la USR numărătoarea lor și că are peste 1.000 de voturi în plus față de social-democrat. Ieri, Clotilde Armand a postat un video pe Facebook în care spunea că au fost aduse de la Biroul Electoral al Sectorului 1 la primăria sectorului, niște persoane au dus teancuri de procese verbale originale, ștampilate și semnate. Codul QR ar fi fost decupat și lipit pe foaie. A fost într-adevăr chemată poliția, au venit acolo și ancheta s-a dus, după cum ai spus, până în noapte.

Prinși cu voturile în sac

S-au strâns în fața biroului electoral din sector Clotilde, Claudiu Năsui și Dan Barna în așteptarea acestui rezultat. Tudor Pop, membru al USR, scria pe Facebook că ”membrii Biroului Electoral Sector 1 au confirmat că la unele secții au fost procese completate greșit, nu corespunde numărul de voturi înregistrate inițial.” Cei de la USR cred că procedura de fraudă a fost așa: au băgat o parte din președinții de secție voturile nule în sacii cu voturi normale, iar atunci când au fost desigilați, oamenii lui Tudorache ar fi băgat procesele verbale falsificate și le-au scos pe cele originale. A ajuns și Tudorache într-adevăr la un moment dat, a fost un schimb de replici și cam atât, se așteaptă derularea anchetei în continuare.

Situații asemănătoare

Au mai fost și alte cazuri, candidatul PNL, Cristian Băcanu, la sectorul 5, scria pe Facebook că circa 90 de voturi ale PNL-ului la Consiliul Local au fost puse din pix către alte formațiuni, că doar pe o secție cu 90 de voturi la Consiliul Local și 1 vot la primar în detrimentul PNL, ceea ce înseamnă că dacă asta este situația la o secție, frauda ar fi uriașă, spunea el, pentru alte secții. El a constituit și o echipă de verificare a alegerilor. Sunt suspiciuni de fraudă și la Vrancea și la Focșani, unde ministrul Ion Ștefan a pierdut alegerile.