• În Cluj-Napoca trăiesc aproape 400.000 de oameni
  • Clujul are un buget de 350 de milioane de euro
  • În 2018, orașul a primit 600.000 de turiști

Anul acesta Clujul a fost la un pas de a câștiga titlul de capitală europeană a inovării. Bianca Muntean, fondatoarea Transilvania Digital Innovation Hub, a explicat ce i-a lipsit orașului.

Bianca Muntean, fondatoarea Transilvania Digital Innovation Hub: „Nu ne-a lipsit nimic. Suntem la fel de buni, poate chiar mai buni decât alte orașe din vestul Europei. Pur și simplu nu a fost anul nostru.”

Este pentru prima dată când Clujul este printre primele șase orașe cele mai inovative din Europa. Acest succes se datorează ecosistemului și colaborării dintre mediul de afaceri, mediul universitar și administrația publică.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Bianca Muntean, fondatoarea Transilvania Digital Innovation Hub: „Este foarte important să votăm, să ne exercităm acest drept indiferent de opțiunile noastre politice, pentru că doar cu sprijin politic putem să ne punem în aplicare proiectele indiferent că venim din mediul de business sau din mediul universitar.”

Bianca povestește că o lungă perioadă de timp mediul de business din Cluj nu era neapărat interesat să colaboreze cu administrația publică locală. Acest lucru s-a schimbat în momentul în care a observat că au aceleași obiective. Au învățat să dialogheze unii cu ceilalți, iar rezultatele au început să apară.

Ea își dorește de la administrația locală să fie deschisă și să nu simuleze procesele de consultare. Vrea ca aceste consultări să fie reale, să fie aduși experți alături de administrație, experți în diverse domenii de activitate care pot să reprezinte firme sau mediul academic.

Bianca vede primarul ideal din Cluj „un om aplecat spre oameni care știe să îi asculte și știe să îi pună în valoare”. Unul din secretele motivării mediului economic din regiune de a se alătura administrației publice locale a fost faptul că fiecare expert a putut să își pună amprenta asupra proiectelor din oraș.