• Primarii au la dispoziție mai multe fonduri europene pentru dezvoltarea comunitățiilor
  • Programul Operațional Regional și Programul Capital Uman sunt cele mai cunoscute printre primari
  • Din 2021, UE pune la dispozție noul fond Next Generation EU

Candidații la primării ți-au promis că vor aduce bani din fonduri europene cu nemiluita. Noi nu-i credem pe cuvânt. Așa că i-am verificat.

Am întrebat experții ce fonduri europene are un primar la dispoziție pentru a dezvolta comunitatea și cât de mari sunt, de fapt, sacii cu bani.

Consultantul Cristina Pojoga îți explică: Cel mai cunoscut și cel mai vorbit de către primari este Programul Operațional regional. Pentru că el este destul de divers și acoperă o plajă mare de investiții pe care le poți face. Foarte ofertante sunt finanțările pentru capital uman. Vor avea avea în următoarele luni opotunitatea pentru pentru dotarea școlilor din propriile comunități pentru a se adapta mai bine la contextual epidemiologic pentru achiziționarea de tablete școlare pentru școli. Prin programul operational de infrastructură mare prin pot achiziționa fie echipamente din acestea pentru scop medical. Localități care nu sunt racordate la rețeaua de apă și canalizare pot să achiziționeze containere mobile pentru a asigura partea asta de igienă”.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Directorul Centrului de Studii Europene din Iași, Gabriela Păscariu, îți spune că orașele mai au șansa să acceseze direct de la UE fonduri mai puțin cunoscute.

Programul URBACT, suţine elaborarea de proiecte de dezvoltare durabilă pentru oraşe cu mia mult de 50.000 locuitori. Sunt facilităţi pentru inovarea oraşelor, pentru oraşele care doresc să vină cu soluţii noi în domenii legate de mobilitate urbană sau de regenerarea unor situri degradate. Este o linie nouă de finanţare pentru administraţiile urbane care doresc să digitalizeze serviciile publice în relaţiile cu mediul de afaceri şi cetăţenii”, a explicat Gabriela Păscariu.