• Biden și aliații săi l-au avertizat pe Zelenski că timpul se scurge și că ultima tranșă de bani trebuie să obțină rezultate reale.
  • Lui Zelenski i s-a oferit un stimulent care, privit într-o lumină clară, le oferă analiștilor și observatorilor un indiciu despre cum a reușit Occidentul să se împânzească în Ucraina.
  • Scholz și Macron s-au oferit să-i furnizeze lui Zelenski și mai multe arme.

Eforturile lui Macron și Scholz de a găsi o soluție negociată între Kiev și Moscova par să se fi întors împotriva lor din cauza unei înțelegeri deficitare a situației.

Modul în care liderii Franței și Germaniei abordează problema războiului din Ucraina – pe care își doresc cu ardoare să se încheie – este tot mai evident. Recent, acești doi lideri au vorbit cu Zelenski și l-au îndemnat să înceapă discuții de pace cu Putin. Răspunsul său, potrivit social media, a fost că nu există nimic de negociat și nimeni la Moscova cu care să negocieze…”.

Președinții francez și german, Emmanuel Macron și Olaf Scholz, abia ascund în aceste zile faptul că au nevoie de Zelenski pentru a începe discuții de pace cu președintele rus. Problema cu acest lucru este propria lor logică oximoronică care însoțește ideea că vor pace. Dar, în același timp, ei doresc, de asemenea, ca din ea să iasă o Ucraină mai puternică, pe care să o poată revendica ca fiind a lor atunci când se va liniști.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

În multe privințe, unii experți militari ar putea compara această situație cu atacul britanicilor asupra orașului Arnhem din Țările de Jos în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, unde soldații lor și-au asumat prea multe și au visat prea mult. A Bridge Too Far a fost un film de la Hollywood care a rezumat aventura zeloasă care nu a reușit să împingă pozițiile germane înapoi și să cucerească podurile.

Este o poveste similară cu ceea ce își propun acești giganți ai UE să realizeze cu războiul din Ucraina.

Biden și aliații săi l-au avertizat pe Zelenski că timpul se scurge și că ultima tranșă de bani trebuie să obțină rezultate reale. Gândul lor este că, dacă poate obține mai multe câștiguri pe câmpul de luptă, acest lucru îi va fi de folos pentru negocierile ulterioare. Scenariul de coșmar pentru Biden este ca alegerile prezidențiale din 2024 să se desfășoare pe o singură temă – Ucraina – și ca acest lucru să îl repună în funcție pe Trump sau pe oricine altcineva nominalizat oficial de Partidul Republican. Americanii au o viziune ușor diferită asupra cronologiei și a așteptărilor pe care le au în comparație cu UE.

Lui Zelenski i s-a oferit un stimulent care, privit într-o lumină clară, le oferă analiștilor și observatorilor un indiciu despre cum a reușit Occidentul să se împânzească în Ucraina și despre cum sancțiunile occidentale îi pedepsesc de fapt mai mult pe cetățenii UE decât pe ruși.

Scholz și Macron s-au oferit să-i furnizeze lui Zelenski și mai multe arme, plus o ofertă vinovată de pact de apărare” al NATO, dacă acesta începe discuții de pace cu Putin. Cum ar putea Scholz și Macron să creadă că aceste stimulente vor ajuta la negocierea păcii cu Putin?