• E o confruntare aprinsă și pentru un loc de consilier
  • Zeci de mii de candidați să lucreze cu cei aproape 3 mii de primari pe care azi îi alegem
  • Un consilier poate să-i facă zile fripte primarului

Peste două sute cincizeci și șase de mii de candidați luptă azi pentru voturi. Vorbim mult despre primari, dar e o confruntare aprinsă și pentru un loc de consilier. Mai ales în marile orașe.

Raluca, corespondent Aleph News, știe de ce se bat zeci de mii de candidați să lucreze cu cei aproape 3 mii de primari pe care azi îi alegem.

Ce atrage așa mult la acest post?

Evident că un consilier nu are la fel de multă putere ca un primar. Dar un consilier poate să-i facă zile fripte primarului. Poate să-l încurce și cu bugetul, și cu proiectele pe care vrea să le facă.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Asta pentru că e necesar votul consilierilor pentru ceea ce își pune primarul în minte. Cu alte cuvinte, primarul coordonează, dar execuția ține și de implicarea Consiliului Local.

Consilierii locali sunt cei care votează și propun proiecte, urmăresc cum se administrează orașul tău și adoptă bugetul local, deci îți gestionează banii din impozitul pe venit, sau alte taxe și impozite locale.

Salariul e la fel de atractiv?

Indemnizația unui consilier local sau județean este a zecea parte din salariul primarului sau a președintelui CJ. Adică, e foarte mică. Undeva la 200 de euro.

Dar nici nu e un job full time. Consilierul e ca un fel de colaborator, care are doar câteva ore de lucru pe lună.