- Ministerul Afacerilor Externe a lansat o hartă interactivă a secțiilor de votare din străinătate
- Aici găsești lista celor peste 7000 de secții organizate în străinătate
- De asemenea, MAE a pus la dispoziția alegătorilor români din străinătate un ghid ce conține informații esențiale
S-au deschis secțiile de vot din Noua Zeelandă, pentru alegerile parlamentare de duminică. Votul din diaspora se va desfășura pe parcursul a două zile: 5 și 6 decembrie în intervalul orar 7:00 – 21:00, ora locală. Diferența de fus orar face ca votul să înceapă pe 4 decembrie și să dureze până pe 7 decembrie, ora României.
MAE a lansat o hartă interactivă a secțiilor de votare din străinătate
În total, în diaspora vor fi 748 de secții de votare. Ministerul Afacerilor Externe a lansat o hartă interactivă a secțiilor de votare din străinătate. În cazul unor relocări a secțiilor, din motive obiective generate de situația pandemică, harta interactivă va fi actualizată pentru a pune la dispoziție informații în timp real.
Aici găsești lista secțiilor organizate în străinătate. Peste 700.000 de români cu domiciliul în străinătate sunt înscrişi în Registrul electoral, inclusiv cetăţenii care vor împlini 18 ani la data de 6 decembrie, potrivit AEP. 3.939 dintre aceștia s-au înscris pentru a vota la secţie, iar prin corespondenţă, 39.244.
Spania (140 de secții) , Italia (137 de secții), Germania (61 de secții), Marea Britanie (50 de secții), Franța (48 de secții), SUA (36 de secții) sunt țările în care au fost organizate cele mai multe secții de votare, întrucât acolo se află cele mai mari comunități de români. Cu toate acestea, nu există secții în Malta, Nigeria, Venezuela și Coreea de Nord, din motive obiective.
În situația în care, la ora 21:00 (ora locală), mai există alegători în localul secției de votare sau la rând în fața sediului acestuia, li se va permite să își exercite dreptul de vot până la ora 23:59 (ora locală), anunță MAE.
Linie telefonică disponibilă 24h/24h, pusă la dispoziție alegătorilor din diaspora
Totodată, alegătorii români cu domiciliul sau reședința în străinătate au la dispoziție o linie telefonică pentru obținerea de informații utile privind organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare: 004 021 431 2065.
Linia telefonică, cu tarif normal, este disponibilă 24 din 24 de ore în perioada 3 decembrie 2020 (începând cu ora 08.00) – 7 decembrie 2020 (până la ora 20.00, ora României).
Noua Zeelandă, prima țară în care se deschid secțiile de vot
Noua Zeelandă este prima țară în care se deschid secțiile de vot. Tot ea este țara care va încheia prima procesul electoral. Acest lucru se va întâmpla duminică, la ora locală 21:00, adică atunci când în România va fi ora 10:00. Următoarele secții care se vor deschide vor fi cele din Australia și Asia. Alegerile se vor încheia cu închiderea secțiilor aflate pe coasta vestică a Statelor Unite.
De asemenea, 25 de secții au fost relocate în ultimul moment, din cauza unor situații obiective. Motivele ar fi retragerea acordului din partea unor autorități locale sau a unor proprietari de imobile, în contextul restricțiilor specifice pandemiei, a anunțat MAE.
- secția de la Roeselare, Belgia, a fost relocată în Bruxelles
- secția de la Ginosa, Italia, a fost relocată în Bari
- una din cele două secții din Birmingham a fost relocată în Walsall
- secția de votare de la Alesund, Norvegia, a fost relocată în localitatea Vatne
Documentele necesare pentru a vota în străinătate
Cetățenii români cu domiciliul în străinătate își pot exercita dreptul de vot la secțiile organizate în străinătate în baza unuia dintre următoarele acte de identitate:
a) pașaportul simplu, cu menționarea țării de domiciliu;
b) pașaportul simplu temporar, cu menționarea țării de domiciliu;
c) pașaportul simplu electronic, cu menționarea țării de domiciliu.
Cetățenii români cu reședința în străinătate își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în străinătate în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, însoțite de un document oficial emis de statul străin privind stabilirea reședinței:
a) cartea de identitate;
b) cartea electronică de identitate;
c) cartea de identitate provizorie;
d) buletinul de identitate;
e) pașaportul diplomatic;
f) pașaportul diplomatic electronic;
g) pașaportul de serviciu;
h) pașaportul de serviciu electronic;
i) pașaportul simplu;
j) pașaportul simplu electronic;
k) pașaportul simplu temporar.
Lista documentelor care atestă reședința în străinătate poate fi găsită aici.
Având în vedere evoluția pandemică există posibilitatea ca, în anumite situații, să existe restricții în ceea ce privește circulația și întrunirile publice. Misiunile diplomatice ale României au pregătit atât modele ale declarațiilor pe care alegătorii români trebuie să le aibă asupra lor în unele state în care sunt în vigoare restricții de circulație după o anumită oră, cât și dovezi specifice care să ateste faptul că aceștia se deplasează în vederea participării la procesul electoral.
Cetățenii români care în ziua votării se află în altă țară decât cea în care domiciliază, respectiv dețin un drept de ședere, pot vota la orice secție de votare din străinătate. Dacă un cetățean român are domiciliul în Germania, dar se află în Spania, în ziua de 5 sau 6 decembrie, se poate prezenta la orice secție de votare organizată în Spania și poate vota.
Ghidul alegătorului român în străinătate
De asemenea, MAE a pus la dispoziția alegătorilor români din străinătate Ghidul alegătorului român la secțiile de votare din străinătate. El conține informații desăpre condițiile de exercitare a dreptului de vot la secție, documentele necesare votării, procedura de votare, orarul secțiilor de votare și măsurile specifice de siguranță sanitară adoptate în contextul pandemiei de COVID-19.
De asemenea are și o rubrică de Întrebări frecvente, care oferă răspunsuri la cele mai frecvente întrebări adresate de cetățenii români din afara granițelor țării cu privire la exercitarea dreptului de vot la secție.
Cine sunt candidații care vor reprezenta diaspora în Parlament
La alegerile din acest an s-au înscris șase partide parlamentare, două formaţiuni neparlamentare, 17 organizaţii ce aparțin minorităţilor naţionale şi doi independenţi pentru a-i reprezenta pe românii din străinătate.
Pe liste se regăsesc actuali parlamentari, dar şi nume noi care doresc să ocupe un fotoliu de deputat sau de senator. În Parlamentul României, românii din diaspora sunt reprezentați de patru deputați și doi senatori.