- Parlamentul este forul care dezbate şi aprobă toate legile după care ne ghidăm
- Tot Parlamentul numește șefii de servicii secrete, judecătorii CCR sau Avocatul Poporului
- Componența și programul Guvernului depind tot de Parlament
- Judeţul Timiş a avut în ultima legislatură 10 deputaţi şi patru senatori
A mai rămas puțin până la alegeri. Tu ce aşteptări ai de la noul Parlament ? Leontin Gheorghe, directorul Staţiunii Buziaş, profesor la Universitatea de Vest Timişoara și cu un doctorat în Finanţe pune accent pe economie.
Leontin Gheorghe, director general Staţiunea Buziaş: „Ce luăm în calcul? Faptul că avem nevoie de bani la bugetul general consolidat, bugetul local, care ulteiror este în bugetul general consolidat, sau luăm în calcul, dezvoltarea comunităţilor respective? Păi uite, acesta este rolul unui Parlament. Să gândească dezvoltarea economică a unei societăţi, să gândească dezvoltarea socială a unei comunităţi, să dezvolte educaţia, într-un stat de drept, şi aşa mai departe.”
Dacă economia merge, merg şi alte sectoare, spune Leontin. Tocmai de aceea vrea ca parlamentarul lui să adapteze Codul Fiscal la nevoile comunităţii.
Leontin Gheorghe, director general Staţiunea Buziaş: „Eu cred că Parlamentul României trebuie să se gândească, în primul rând, cum poate să protejeze capitalul autohton, cum poate să încurajeze, dar lucrul acesta să se întâmple la modul cel mai concret, pentru că una este să scriem programe, şi alta e să se întâmple în fapt.”
„Cel mai important lucru este să ne gândim la capitalul autohton, după care să putem facilita orice tip de dezvoltare a unei societăţi din perspectiva unei creativităţi, din perspectiva inovaţiei, din perspectiva aducerii valorii adăugate şi din perspectiva încurajării producătorilor şi a producţiei în România.”
Şi, cel mai important, spune Leontin, deputaţii şi senatorii trebuie să îşi amintească ce au de făcut şi să lase deoparte promisiunile populiste. Pentru că, de cele mai multe ori, uită repede de ele. Timișul are, acum, 10 deputați și patru senatori. Cel mai harnic a fost senatorul Nicu Fălcoi, care și-a pus semnătura pe 122 de proiecte. La polul opus e un alt senator, Dorel Covaci, care a avut exact 0 inițiative legislative.