• Orban: Am luat decizia azi să îmi depun mandatul de prim-ministru.
  • Kelemen Hunor a vorbit în cadrul emisiunii „Marius Tucă Show” despre demisia primului ministru Orban și despre rezultatele alegerilor parlamentare.
  • UDMR a câștigat alegerile parlamentare în județele Harghita, Covasna, Mureș și Satu Mare.

Kelemn Hunor, liderul partidului UDMR a vorbit în direct în cadrul emisiunii „Marius Tucă Show”. Marius Tucă l-a întrebat pe liderul UDMR la ce să aștepte românii de la partidul pe care îl conduce.

Kelemen Hunor, liderul UDMR: „Demisia primului minstru e un gest de normalitate. PNL-ul a obținut un rezultat mai slab decât era de așteptat și atunci și-a asumat această răspundere, responsabilitate și rar se întâmplă așa ceva în România.”

„Jos pălăria! Respect pentru Ludovic Orban că și-a asumat eșecul pentru Partidul Național Liberal. Urmează probabil discuții și propuneri din partea PNL-ului (…) după ce rezultatele vor rămâne definitive. Președintele trebuie să facă o nominalizare și (…) sunt convins că din PNL va face, atunci ei vor veni cu o propunere. Cine va fi nu știu și nici nu are importanță în acest moment. Este treaba lor. Știm că USR-ul îl propune pe tehnocratul Cioloș. (…) Va fi un Guvern de centru-dreapta.”

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Marius Tucă: „Haideți să nu ne ascundem după deget. UDMR este cartea cea mai importantă care se joacă, cu atât mai mult cu cât ne apropiem de o majoritate. Ultimele date arată că PMP nu a intrat și atunci 25 PNL plus 15 USR-PLUS înseamnă 40%. Deci prezența dumneavoastră la facerea unui Guvern e esențială. Cum veți face? Aveți de gând să participați la aceste negocieri?

Kelemen Hunor, liderul UDMR: „Dacă vom fi invitați vom participa la aceste discuții. Deocamdată nu există nicio invitație. Eu nu am vorbit nici cu Ludovic Orban, nici cu Dan Barna.”

Mariu Tucă: „Președintele Iohannis v-a sunat?”

Kelemen Hunor, liderul UDMR: „Nu vreau să vă mint. Da, astăzi am avut o scurtă discuție cu președintele Iohannis.”

Analistul politic Valentin Stan, invitatul lui Marius Tucă l-a întrebat pe Kelemen Hunor: „Dacă președintele știe deja despre ce coaliție este vorba, pentru că a anunțat că o are astăzi, la ce vă mai duceți la negocieri?”

Kelemen Hunor, liderul UDMR: „Dacă vom fi invitați, vom răspunde invitației. Eu nu știu foarte multă matematică, recunosc, dar dacă adun cifrele de la USR și PNL nu se apropie de 50%. Pentru a trece un Guvern ai nevoie de voturile a 50% plus 1. Ok, poți să treci Guvernul, dar dacă cineva dorește un Guvern minoritar în 2021 și anii care urmează, eu cred că face o mare greșeală.”

Marius Tucă: „Ați trecut peste episodul din aprilie când președintele l-a acuzat pe Marcel Ciolacu și pe dumneavoastră implicit că ați furat Ardealul? Înțeleg că nu s-a concretizat până la urmă.”

Kelemen Hunor, liderul UDMR: „Nu am uitat. Aceste lucruri nu se uită. Mai mult a fost o luptă între PNL și PSD în care s-a băgat și președintele. În politică, noi am asumat o reprezentare a intereselor comunității.”

Marius Tucă: „PSD, Marcel Ciolacu v-a sunat? Credeți că este posibilă o încercare a unei formări unei majorități cu PSD?”

Kelemen Hunor, liderul UDMR: „Nu există o astfel de posibilitate Președintele va nominaliza un prim-ministru. PSD-ul nu are cum să facă majoritate.”