- Anul acesta, investitorii străini au adus la noi în țară 1,4 miliarde de euro
- Suma este cu 67% mai puțin față de anul trecut
- Mihaela Mitroi: Dacă menținem un mediu fiscal prietenos și nu vom face modificări peste noapte, investitorii vor fi încurajați să aducă bani în România
Ce vor investitorii străini de la noul Parlament și de la noul Guvern? Reformarea şi profesionalizarea statului, dar și investiţii în educaţie, sunt priorități pentru oameni.
Advertisment
Mihaela Mitroi e consultant financiar, cu peste 25 de ani de experiență, și spune că, din păcate, fuga investitorilor din țară în această perioadă este normală. Ea mai explică și că, dacă menținem un mediu fiscal prietenos și nu vom face modificări peste noapte, investitorii vor fi încurajați să aducă bani în România.
Mihaela Mitroi, partener EY România: „Agențiile de raiting ne-au păstrat în clasamentul țărilor recomandate pentru investiții. Cred că singurul domeniu în care am putea opera mici modificări ar fi impozitarea muncii. Păstrarea unor politici fiscale și monetare sănătoase este un lucru esențial. Noi trebuie să dezvoltăm capacitatea de a arăta valoarea adăugată. Eu cred că, după cum observăm, orientarea este pentru susținerea mediului de afaceri și revenirii afacerilor în România.”
Recomandări
Investitorii au stat cu ochii și pe măsurile pe care Guvernul le-a luat în criza provocată de COVID-19.
Mihaela Mitroi, partener EY România: „Au fost luate măsuri în perioada aceasta COVID. Tot felul de amânări la plata de impozite, taxe și așa mai departe. Măsuri care aș zice că sunt foarte atractive. De fapt sunt și studii care confirmă că investitorii se uită la măsurile pe care țările le iau, dar nu sunt neapărat originale.”
Anul acesta, investitorii străini au adus la noi în țară 1,4 miliarde de euro. Cu 67% mai puțin față de anul trecut. Asta înseamnă că românii din diaspora au trimis acasă o sumă dublă.
Partenerii noștri