- Ai putut să îți alegi direct parlamentarul doar de două ori – în 2008 și 2012
- În 2016 ai revenit la votul pe liste de partid
- Discuțiile au început din 2007, când a intrat în dezbatere proiectul asociației Pro Democrația, condusă atunci de Cristian Pârvulescu
După dezbateri interminabile și un referendum ratat, în 2008 a fost adoptat votul uninominal. Vedeta alegerilor devenea candidatul, nu partidul. Ai putut să îți alegi direct parlamentarul doar de două ori – în 2008 și 2012.
Advertisment
În 2016 ai revenit la votul pe liste de partid. Discuțiile au început din 2007, când a intrat în dezbatere proiectul asociației Pro Democrația, condusă atunci de Cristian Pârvulescu.
A început un război de uzură între președintele de atunci, Traian Băsescu,
și premierul Călin Popescu Tăriceanu. În joc a intrat și CCR.
Recomandări
În cele din urmă, s-a adoptat un sistem mixt. Candidaturile și votul erau uninominale, dar acordarea mandatelor s-a făcut proporțional, în funcție de voturile partidelor.
Cristian Pârvulescu: „Sistemul din 2008 a fost inspirat din sistemul german și în Germania a produs stabilitate politică, creștere economică și pace socială până la urmă“.
După numai 8 ani, s-a modificat schimbarea. S-a revenit la votul pe liste.
Cristian Pârvulescu: „Nu a reușit pentru că nu avea cum să schimbe clasa politică în doar două scrutine. (…) În realitate, politicienii nu au vrut să-l susțină, l-au atacat cu foarte mare vehemență pentru că erau expuși votului direct al cetățenilor. Listele sunt anonime, se poate strecura oricine pe o listă.“
În 2007 a fost chiar un referendum asupra votului uninominal. A picat, însă, pentru că prea puțini au ieșit la vot. Așa că, în 6 decembrie, vei vota din nou listele partidelor.
Partenerii noștri