• Randamentul obligaţiunilor naţionale pe 10 ani a urcat până la 7,45%, cel mai ridicat din aprilie anul trecut, ajungând joi la 7,23%.
  • Obligaţiunile României sunt cele mai slab performante din Europa în acest an, randamentul pe 10 ani crescând cu 94 de puncte de bază de la sfârşitul anului 2023.
  • Evaluările actuale pot deveni din nou atractive pentru investitori, însă cheia pentru orice creştere este cât de repede se formează noul guvern.

Obligaţiunile României au parte de un roller-coaster în această săptămână deoarece un rezultat electoral neaşteptat a amplificat îngrijorările investitorilor cu privire la politicile bugetare relaxate, scrie Bloomberg.

A fost o reamintire oportună pentru investitorii pieţelor emergente- care s-au concentrat pe marile probleme globale, cum ar fi politica Rezervei Federale şi Donald Trump – că riscul politic intern rămâne cea mai puternică ameninţare pentru clasa de active.

Randamentele obligaţiunilor interne şi externe au scăzut luni în urma victoriei surprinzătoare a unui candidat naţionalist pro-rus în primul tur al alegerilor prezidenţiale, cu doar câteva zile înainte ca ţara de la Marea Neagră să îşi aleagă următorul guvern în cadrul unui scrutin parlamentar.

Recomandări

MELONI: MUSK E GENIU
TRUMP VREA DRAPELELE SUS
UCRAINA ÎNAINTEAZĂ
CUM NE PREGĂTIM DE MUNTE?
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
MAL E NOUĂ GRUPĂ SANGUINĂ

Acest lucru a atras atenţia asupra poziţiei fiscale vulnerabile a României deoarece următoarea administraţie va trebui să abordeze urgent cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, alimentat de cheltuielile sociale preelectorale.

Randamentul obligaţiunilor naţionale pe 10 ani a urcat până la 7,45%, cel mai ridicat din aprilie anul trecut, ajungând joi la 7,23%.

Obligaţiunile României sunt cele mai slab performante din Europa în acest an, randamentul pe 10 ani crescând cu 94 de puncte de bază de la sfârşitul anului 2023.

În timp ce partidele pro-occidentale sunt încă aşteptate să prevaleze în alegerile generale, peisajul politic în schimbare ar putea complica crearea următorului cabinet şi ar putea menţine obligaţiunile sub presiune.

Evaluările actuale pot deveni din nou atractive pentru investitori, însă cheia pentru orice creştere este cât de repede se formează noul guvern şi, mai important, cât de repede prezintă acesta un plan de redresare a finanţelor statului.

Citește și