• Călin Georgescu conduce în alegerile prezidențiale cu 22,94% din voturi, conform rezultatelor parțiale.
  • Elena Lasconi a obținut 19,17%, depășindu-l pe Marcel Ciolacu cu 1.519 voturi.
  • Marcel Ciolacu, președintele PSD, se află pe locul trei cu 19,15%.
  • Sondajele anterioare l-au plasat pe Georgescu sub 10%, ridicând întrebări.
  • Pentru prima dată în 35 de ani, PSD nu va avea un candidat în turul doi al alegerilor prezidențiale.
  • George Simion și-a anunțat susținerea pentru Călin Georgescu, ceea ce ar putea influența redistribuirea voturilor.

Cu peste 99% dintre secții numărate, candidatul independent Călin Georgescu este pe primul loc în rezultatele parțiale publicate de AEP- cu un procent de 22,94%. Urmează Elena Lasconi cu 19.17 % și Marcel Ciolacu cu un procent de 19,15%. Candidata USR l-a depășit cu 1.519 voturi.

Cel mai sus, într-un sondaj, Călin Georgescu a avut până în 10% din voturi. Cum explicați diferența, de până la 23%?

„E foarte greu de explicat. Este efectul rețelor sociale, dar într-un mod așa cum nu l-am mai văzut nicăieri în lume. Pe ultima sută de metri, o creștere spectaculoasă. A existat o spirală a tăcerii extrem de ridicată pe domnul Georgescu. Dacă ne așteptam să existe o spirală a tăcerii pe domnul Simeon, iată că aceasta a fost de fapt pe domnul Georgescu. 

Și a fost la niște cote extrem, extrem de ridicate. E o surpriză. În perioada următoare probabil cu toții vom sta și vom analiza ce s-a întâmplat, cum s-a ajuns aici. Dar cred că toată lumea, toată societatea, partidele politice, consultanții, sociologii, toată lumea care e implicată în viața politică a României, trebuie să înțeleagă că rețelele sociale au schimbat cumva modul în care se face campania electorală și cum pot fiștiga alegerile. Domnul Georgescu a demonstrat acest lucru. 

Recomandări

CRĂCIUNUL ESTE DESPRE PACE
APUNE ERA TIKTOK?
SCHIMBĂRI LA HYUNDAI
FDA APROBĂ ZEPBOUND
CE E NATO FĂRĂ SUA?
FILIPINE IA TYPHON

E de văzut ce se va întâmpla de acum încolo, dacă partidele mari au înțeles ceva din acest lucru. Pentru că urmează două rânduri de alegeri, nu sunt termeni foarte scurți, extrem de importante și de dure.

Într-adevăr, TikTok l-a propulsat cu adevărat pe Călin Georgescu în această cursă electorală. A știut foarte bine cum să se promoveze acolo și cum să ajungă la public, până la urmă. În exit poll-uri, Marcel Ciolacu era pe primul loc, cade pe locul al treilea.

Care sunt consecințele? Este pentru prima dată în ultimii 35 de ani când un candidat PSD nu intră în turul 2. 

„Este un eșec uriaș al celor două partide mari, nu vorbim numai de PSD aici, ci și de PNL. Nu e un eșec, electoratul i-a pedepsit. 

Pe de altă parte, pare că și organizațiile din teritoriu s-au pedepsit conducerile. Nu au tras deloc, nu au fost participați în aceste alegeri. Aici ține de analizele pe care și le vor face intern cele două partide. Dacă vor depista ce s-a greșit, unde s-a greșit. Dar e, repet, o surpriză uriașă. 

Cred că ceea ce se întâmplă aici în România e o surpriză mai mare și decât Brexit-ul, sau decât alegerea în primul mandat a lui Donald Trump. De văzut și important este să înțelegem dacă surpriza asta se datorează unor factori interni sau a unor factori externi. Dacă se datorează unor factori externi, avem o mare problemă ca societate”, a declarat Vladimir Ionaș, sociolog, pentru Aleph News.

Cum se vor redistribui voturile pentru turul 2?

„Un singur lucru e clar astăzi, că domnul Simion și-a anunțat susținerea pentru domnul Georgescu. Deci, cea mai mare parte a voturilor domnului Simion probabil se vor duce către domnul Georgescu. Împreună se apropie de aproape 40%.

E de văzut care vor fi mesajele celor la zi, dar, din punctul meu de vedere, cel mai important este care dintre cei doi candidati va reuși să convingă acea parte a electoratului care nu votează, care nu a votat în primul tur. Ei sunt un bazin foarte mare de nehotărâți, de oameni dezinteresati.

Va depinde foarte, foarte mult de care dintre cei doi candidati va reuși să rupă de aici voturile”, a declarat Vladimir Ionaș, sociolog, pentru Aleph News.

Citește și