- Politico: Rolul pe care îl are România a evoluat foarte mult în ultimii 20 de ani de când a aderat la NATO.
- Influența Rusiei în alegerile de la București sapă încrederea Aliaților.
- Bucureştiul este în curs de a achiziţiona 32 de avioane de luptă F-35 Lightning.
- În primăvara anului viitor, va găzdui un exerciţiu militar denumit „Dacian Spring 2025”.
Rezultatul alegerilor prezidențiale din România ar putea avea efectul unei bombe în Alianța Nord Atlantică, crede Politico. Mai multe instituții internaționale – OSCE, UE și Casă Albă – și-au exprimat azi îngrijorarea în legătură cu ingerințele ruse în procesul electoral, dezvăluite ieri în CSAT.
Advertisment
Care ar putea fi efectele rezultatelor de duminică pentru viitorul euro Atlantic al României?
Faptul că Rusia a putut interveni și eventual influență rezultatul alegerilor din România este de natură să sape încrederea pe care aliații noștri din NATO și UE o au în noi.
România se învecinează cu Ucraina, cu Rusia pe Marea Neagră, a trimis arme şi muniţii Kievului şi găzduieşte un sistem american de apărare antirachetă la Deveselu, unde sunt bazate și forţele române.
Recomandări
Politico remarcă, de asemenea, că favoritul Moscovei a calificat baza de la Deveselu ca fiind o „ruşine” naţională, a militat pentru încetarea ajutorului românesc pentru Ucraina.
Dar în sistemul politic românesc de tip francez, preşedintele este comandantul suprem al forţelor armate şi responsabil cu politică externă.
Cât de importantă este România pentru NATO?
Ţara este unul dintre membrii europeni care alocă cel mai mult din PIB pentru cheltuielile de apărare, are avioane de luptă F-16, cumpără tancuri de luptă Abrams din America.România este Considerată putere militară în creştere pe fondul a peste două decenii de creştere economică rapidă, care a transformat ţara dintr-o ruină balcanică într-o naţiune din ce în ce mai prosperă.
„Rolul României a evoluat foarte mult în ultimii 20 de ani de când a aderat la NATO, iar ţara a făcut paşi spre a fi un furnizor de securitate şi nu doar un consumator de securitate”, remarcă Politico
Proximitatea faţă de Ucraina a poziţionat România că un partener logistic vital și România este, de asemenea, un centru de antrenament pentru piloţii ucraineni de F-16.
Poate fi pusă la încercare încrederea pe care Aliații o au în noi?
Pe măsură enormelor investiții făcute în România! Liderii NATO au convenit să înfiinţeze patru grupuri de luptă multinaţionale suplimentare de-a lungul flancului estic al alianţei. În plus faţă de apărarea antirachetă de la Deveselu, România intenţionează să transformare baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu într-una dintre cele mai mari facilităţi ale NATO.
În primăvara anului viitor, România va găzdui un exerciţiu militar de amploare, denumit „Dacian Spring 2025”, care va testa capacitatea Franţei de a deplasa o brigadă pregătită de război în Europa.
Bucureştiul este în curs de a achiziţiona 32 de avioane de luptă F-35 Lightning, are sisteme de apărare aeriană Patriot şi sisteme HIMARS.
La începutul acestui an, directorii Hanwha Aerospace au declarat pentru POLITICO că România ar putea deveni un centru de producţie de arme pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa.
Toate acestea pot fi puse în pericol de neîncrederea pe care un rusofil la Cotroceni o poate aduce printre aliați.
Citește și
- De luna lui „Ningău”, Moș Nicolae vine cu dulciuri! Care sunt cele mai de lux delicatese dulci
- Vine Moș Nicolae cu filme și ateliere interactive! Ce ai de văzut la MiniTIFF în Cluj-Napoca
- Magia sărbătorilor începe! Cum arată Moș Nicolae în alte culturi europene
Partenerii noștri