• Creșterea economică a fost în trimestrul al doilea de doar 0,7%, mult sub estimările de 3,4%
  • Deficitul bugetar scapă de sub control, riscând să ajungă până la 8% din PIB
  • Datoria publică a depășit 821 de miliarde de lei, adică peste 52% din PIB
  • Inflația din servicii, precum biletele de avion, e atât de mare încât dă peste cap inflația generală
  • Turismul extern a ajuns la un maxim istoric în țara noastră, în ciuda creșterii prețurilor
  • De peste 25 de ani, Ziarul Financiar îți prezintă realitatea economică a României

Alegeri prezidențiale și parlamentare. Deficit bugetar. Cea mai mare inflație din UE. Turism la maxim istoric. Război la graniță. Creștere economică sub așteptări. Ești conștient de toate acestea pentru că știi pe ce lume trăiești. Iar Ziarul Financiar îți prezintă în fiecare zi, de mai bine de 25 de ani, realitatea business-ului din țara noastră.

Azi, de ziua Aleph, l-am chemat alături pe Cristian Hostiuc, director editorial la Ziarul Financiar.

Câți din oamenii de afaceri din țara noastră știu pe ce lume trăiesc? Sau dintre politicieni?

„În primul rând, la mulți ani! La mulți ani! Patru ani au trecut ca ieri. În primul rând, toți oamenii de afaceri știu pe ce lume trăiesc. Pentru că au de pus pe masă o idee de vândut un produs, un serviciu, trebuie să facă angajări, trebuie să plătească salarii, trebuie să plătească taxe, trebuie să se gândească la dezvoltare. Încotro se duce lumea, încotro se duce consumatorul. Și dincolo de un anumit vis, toate companiile, toți oamenii de afaceri, toți antreprenorii mai mari sau mai mici, toți patronii mai mari sau mai mici știu pe ce lume trăiesc. Pentru că ei trăiesc în realitatea cifrelor de la finalul lunii. 

Recomandări

SUNĂ LA PAȘAPOARTE
CUM ÎȚI ALEGI CARIERA?
GAME OF DRONES
CIREAȘA DE PE TORTURĂ
DE CE VREI SĂ FII SINGLE?
EXPRESII DE COMPANIE

Și a doua parte a întrebării, dacă politicienii știu pe ce lume trăiesc? Când este să ia șpagă, știu pe ce lume trăiesc. Când este să facă lucruri, nu știu pe ce lume trăiesc. Ei, din păcate, politicienii din România, au rămas în urmă cu dezvoltarea societății. În România ultimilor 20 de ani au venit investiții, s-au construit mall-uri, s-au construit supermarketuri. Oamenii, românii pleacă, vin, muncesc în afară, muncesc în țară, se duc în excursii în afară, se duc în țară, dar politicienii noștri tot au rămas la ideea pensiilor. Încă ne vorbesc despre agricultura făcută cu plugul. Încă vorbesc despre industria lui Ceaușescu. Adică, după 30 de ani, ei își amintesc cu nostalgie despre industria lui Ceaușescu, care o bună parte dintre ea a fost neperformată și pe care, pe exemplu, că tot avem imaginea cu premierul Macer Ciolacu, pe care Marcel Ciolacu vrea să o reînvie. Dar de data asta, cu ajutorul capitalului privat”. 

A fost vreun moment în ultimul an care să te facă să spui: wow, pe ce lume trăiesc?

„Da, este un moment, să spunem, momentele pozitive, momentele frumoase și momentele mai puțin frumoase. La momentele pozitive, frumoase, du-te în weekend, cum suntem astăzi pe Calea Victoriei. 

Du-te în terase, în parcuri, să vezi lume fericită. Lume care nu mai stă să-și numere cum stăteam noi acum 20-30 de ani, fiecare bănuț. N-aveam bani de chirie, n-aveam bani de autobuz și trebuia să mergem pe jos. Oamenii de astăzi se bucură de această viață. Sunt îmbrăcați colorat. Noi eram îmbrăcați în negru. Acum 30 de ani, acum 20 de ani, îmbrăcați în negru ca să ne țină hainele. Oamenii de astăzi nu sunt așa. Ei sunt tineri, au viața în față, se bucură de acest moment, au bani pentru că au salarii mai mari. Vor să socializeze. Dacă noi am câștigat ceva, este această socializare de a ieși și de a ne întâlni. Dincolo de faptul că trăim într-o lume digitală și fiecare stă cu ochii în telefon. Dar Bucureștiul este extraordinar. Timișoara este extraordinară, Clujul, Brașovul, Iașul – sunt orașe extraordinare unde o să trăiești destul de bine, la nivel de Occident. 

La polul opus, momentul în care citești, afli, vezi, ceea ce s-a întâmplat la Pantelimon, cinismul de acolo… fiecare se gândește „dom’le, și eu pot să ajung într-o asemenea situație”. Noi plătim lună de lună din salariul nostru. O parte din acest salariu se duce într-o contribuție pentru asigurări sociale de sănătate, astfel încât să putem fi tratați într-un mod decent.

Asta este prima. Al doilea, în momentul în care, când pot să spun WOW, cât de mult au câștigat teren drogurile în România. Când se urcă copii la volan, în jurul vârstei de 17, 18, 19, 20 de ani, beți drogați și omoară lumea, omoară alți copii. Ceea ce s-a întâmplat în parc în București aici. Să omoare un copil și al doilea să fie amputat. Ajungi să te gândești WOW, pe ce lume trăiesc.

Dar, în același timp, trăim cele mai bune vremuri, cel puțin din punct de vedere economic, din toată istoria României”, a spus Cristian Hostiuc, director ZF, la Aleph News.

Citește și