- Există acum o probabilitate de 98% de recesiune la nivel mondial.
- Dolarul american joacă un rol important în economia mondială și în finanțele internaționale.
- Motorul nr. 1 al celei mai mari economii din lume este reprezentat de cumpărături, iar cumpărătorii americani sunt obosiți.
În întreaga lume, piețele dau semnale de alarmă că economia mondială se clatină pe marginea prăpastiei. Întrebarea privind recesiunea nu mai este dacă, ci când.
Advertisment
În cursul săptămânii trecute, pulsul acestor lumini roșii intermitente s-a accelerat pe măsură ce piețele s-au confruntat cu realitatea – cândva speculativă, acum certă – că Rezerva Federală va continua cu cea mai agresivă campanie de înăsprire monetară din ultimele decenii pentru a stoarce inflația din economia SUA. Chiar dacă acest lucru înseamnă declanșarea unei recesiuni. Și chiar dacă acest lucru se va întâmpla în detrimentul consumatorilor și al întreprinderilor mult dincolo de granițele SUA.
Există acum o probabilitate de 98% de recesiune la nivel mondial, potrivit firmei de cercetare Ned Davis, ceea ce aduce o credibilitate istorică care dă de gândit. Indicatorul de probabilitate de recesiune al firmei a mai fost atât de ridicat doar de două ori până acum – în 2008 și în 2020.
Recomandări
Puternicul dolar american
Dolarul american joacă un rol important în economia mondială și în finanțele internaționale. În acest moment, este mai puternic decât a fost în ultimele două decenii. Cea mai simplă explicație se întoarce la Fed.
Atunci când banca centrală a SUA crește ratele dobânzilor, așa cum face din martie, dolarul devine mai atractiv pentru investitorii din întreaga lume.
În orice climat economic, dolarul este văzut ca un loc sigur în care să vă parcați banii. Într-un climat tumultuos – o pandemie globală, de exemplu, sau un război în Europa de Est – investitorii au și mai multe motive să cumpere dolari, de obicei sub formă de obligațiuni guvernamentale americane.
Motorul economic al Americii stagnează
Motorul nr. 1 al celei mai mari economii din lume este reprezentat de cumpărături, iar cumpărătorii americani sunt obosiți. După mai bine de un an de creștere a prețurilor la aproape orice, în condițiile în care salariile nu țin pasul, consumatorii s-au retras.
„Dificultățile cauzate de inflație înseamnă că consumatorii se scufundă în economiile lor”, a declarat Gregory Daco, economist șef al EY Parthenon, într-o notă de vineri. Rata de economisire personală a rămas neschimbată în august la doar 3,5%, a spus Daco – aproape de cea mai scăzută rată din 2008 și mult sub nivelul de dinainte de Covidiu, de aproximativ 9%. Încă o dată, motivul din spatele reculului are mult de-a face cu Fed.
America corporatistă își revizuiește perspectivele
Afacerile au fost în plină expansiune în toate industriile în cea mai mare parte a erei pandemice, chiar și în condițiile în care inflația ridicată din punct de vedere istoric a afectat profiturile. Acest lucru se datorează (încă o dată) tenacității cumpărătorilor americani, deoarece întreprinderile au reușit în mare măsură să transfere costurile lor mai mari către consumatori pentru a atenua marjele de profit.
Dar este posibil ca această bonitate a câștigurilor să nu dureze. La jumătatea lunii septembrie, o companie a cărei soartă servește ca un fel de clopot de semnalizare economică a dat un șoc investitorilor.
FedEx, care operează în peste 200 de țări, și-a revizuit în mod neașteptat perspectivele, avertizând că cererea se înrăutățește, iar profiturile vor scădea probabil cu peste 40%.
Partenerii noștri