• Mişcarea talibană, care controlează teritoriul Afganistanului, a încheiat un acord economic cu Rusia.
  • Acordul preliminar include exportul de benzină, motorină, gaz şi grâu, informează Reuters.
  • Ministrul Comerţului şi Industriei din Afganistan, Haji Nuruddin Azizi. Potrivit acestuia, preţurile la materiile prime vor fi mai mici decât preţurile pieţei, deoarece Federaţia Rusă a oferit o reducere.

Mişcarea talibană, care controlează teritoriul Afganistanului, a încheiat un acord economic cu Rusia. Acordul preliminar include exportul de benzină, motorină, gaz şi grâu, informează Reuters.

Ministrul Comerţului şi Industriei din Afganistan, Haji Nuruddin Azizi. Potrivit acestuia, preţurile la materiile prime vor fi mai mici decât preţurile pieţei, deoarece Federaţia Rusă a oferit o reducere.

Potrivit ministrului, în fiecare an Rusia va furniza aproximativ 1 milion de tone de benzină, 1 milion de tone de motorină, 500 de mii de tone de gaz petrolier lichefiat şi 2 milioane de tone de grâu. Haji Nuruddin Azizi nu a informat despre preţuri şi metode de plată.

Recomandări

POLITICO: IOHANNIS „VÂNEAZĂ” JOB DE TOP
BĂLAN POATE ASIGURA VOT ELECTRONIC
A.I. ÎȚI ADUCE AMINTIRILE DIN COPILĂRIE
ALTMAN ÎNCEPE TRAINING CU URMĂTORUL MODEL A.I.
PROTESTE DE AMPLOARE ÎN GEORGIA
DEFICITUL BUGETAR S-A DUBLAT

Durata tranzacţiei nu a fost determinată, scrie Reuters. Cu toate acestea, după o perioadă de probă, ţările pot semna un acord pe termen lung. Ministrul a spus că Iranul şi Turkmenistanul furnizează în prezent gaz şi petrol Afganistanului. Cu Pakistanul, talibanii „au legături comerciale strânse”.

În iunie, preşedintele rus Vladimir Putin a aprobat o alocare de urgenţă a cerealelor în Afganistan „dacă este necesar”. Ulterior, la SPIEF, şeful adjunct al Camerei de Comerţ şi Industrie din Afganistan, Mirwais Hotak, şi-a anunţat dorinţa de a comercializa minerale, fructe, gaze, petrol şi grâu cu Federaţia Rusă. Pentru petrolul rusesc, talibanii erau gata să furnizeze stafide, ierburi medicinale şi minerale. La sfârşitul lunii iulie, Zamir Kabulov, trimisul special al preşedintelui Federaţiei Ruse pentru Afganistan, a anunţat că Rusia este pregătită să ajute Afganistanul cu aprovizionarea cu cereale şi produse petroliere.