• Aproximativ 80% din forța de muncă din SUA ar putea avea cel puțin 10% din sarcinile de lucru afectate de IA.
  • Oamenii au etichetat 15 ocupații ca fiind complet expuse.
  • Am observat că majoritatea ocupațiilor prezintă un anumit grad de expunere la GPT-uri”, au concluzionat autorii.

OpenAI, compania care se află în spatele chatbot-ului ChatGPT, a analizat cifrele privind expunerea diferitelor locuri de muncă la inteligența artificială (AI). Utilizând cel mai recent model de învățare automată a limbajului (LLM) al său, recent lansat GPT-4, precum și expertiza umană, cercetătorii au investigat implicațiile potențiale ale modelelor de limbaj asupra ocupațiilor de pe piața muncii din SUA, scrie EuroNews.

Cercetătorii au descoperit că aproximativ 80% din forța de muncă din SUA ar putea avea cel puțin 10% din sarcinile de lucru afectate de GPT-uri sau de Generative Pre-trained Transformers. Între timp, aproximativ 19% dintre lucrători ar putea fi afectați de cel puțin 50% din sarcinile lor.

Documentul, al cărui autori sunt cercetători de la OpenAI, OpenResearch și Universitatea din Pennsylvania, examinează expunerea” sarcinilor de lucru la inteligența artificialăfără a face distincție între efectele de creștere sau de înlocuire a forței de muncă”.

Recomandări

POLONIA ARESTEAZĂ UN SUSPECT ÎN CAZUL ATACULUI LUI ZELENSKI
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Cercetătorii au definit expunerea” ca fiind o măsură prin care se apreciază dacă accesul la un sistem alimentat de GPT ar putea reduce cu cel puțin 50% timpul necesar unui om pentru a îndeplini o anumită sarcină de lucru.

Locurile de muncă cele mai expuse”?

Pentru studiu, experții umani și inteligența artificială au calculat separat expunerea diferitelor ocupații. Modelul lingvistic a etichetat 86 de locuri de muncă ca fiind complet expuse”.

Complet expus” nu înseamnă că sarcinile pot fi complet automatizate de aceste tehnologii, notează autorii – dar înseamnă că aceștia estimează că GPT-urile ar putea economisi lucrătorilor o cantitate semnificativă de timp pentru îndeplinirea unei mari părți din sarcinile lor”.

Oamenii au etichetat 15 ocupații ca fiind complet expuse la inteligența artificială, în timp ce modelul lingvistic a etichetat 86 ca fiind complet expuse.

Ocupațiile pe care oamenii le-au considerat expuse în proporție de 100% sunt următoarele:

  • Matematicieni
  • Analiști financiari cantitativi
  • Scriitori și autori
  • Designeri de interfețe web și digitale

Alte locuri de muncă cu procente ridicate enumerate de către oameni au fost:

  • Cercetători de sondaje (84,4)
  • Scriitori și autori (82,5)
  • Interpreți și traducători (82,4)
  • Specialiști în relații publice (80,6)
  • Cercetători de animale (77,8)

Am observat că majoritatea ocupațiilor prezintă un anumit grad de expunere la inteligența artificială, ocupațiile cu salarii mai mari prezentând, în general, mai multe sarcini cu expunere ridicată”, au concluzionat autorii.

Citește și: