- Generația Z nu mai vrea să lucreze în IT, arată un studiu din UK.
- 50% din tinerii români din Generația Z vor să fie antreprenori.
- În România există un deficit mare de asistenți medicali.
Visul IT se stinge încet. Meseriile de altă dată sunt acum pe lista Generației Z, tinerii cu vârste curpinse între 12 și 28 de ani. Cea mai sigură meserie de viitor pentru Generația Z este cea de asistent medical, arată un sondaj făcut pe 10.000 de elevi de Societatea Națională a Liceenilor din Marea Britanie.
Pe locul 2 în topul preferințelor apare antreprenoriatul – trei sferturi dintre tineri spun că-și doresc să aibă propriul business. Pe locul 3 în topul preferințelor tinerilor Z este meseria de inginer, iar pentru cei mai creativi sau care se simt mai atrăgători – social media le face cu ochiul: vor să fie influenceri.
În România există un deficit mare de asistenți medicali la nivel național. Sindicatul SANITAS estimează că deficitul total este de peste 30.000 de posturi. Cu toate astea, tinerii români din Generația Z vor să fie nu asistenți, ci medici, dar cea mai mare parte dintre ei ar vrea să fie antreprenori.
„Prietenia e meseria viitorului”, afirmă Adrian Sârbu
„Mi se pare impresionant că tinerii români vor să fie antreprenori. Influencerul tot un antreprenor e, un comunicator pe bani. Meseria pentru care trebuie să se pregătească Generația Z și Generația Alpha ar trebui să fie meseria de prieten. A.I.-ul nu poate înlocui relația umană. În nicio formă.
A.I.-ul e un asistent al omului. Cei mai „disprețuiți” – așa-zișii muncitori, instalatori, șoferi de camioane – sunt printre cei mai căutați acum, mai mult decât un corporatist. Într-o corporație câștigi odihnă la prânz, city break și team building – dar nu câștigi nimic altceva.
Chiar cred că în lumea A.I.-ului, care deja e o mare revoluție și va duce lumea foarte sus – antreprenorul va fi principala țintă a omului – oricare ar fi acesta… femeie, bărbat, orice fel de gen, anunțat sau neanunțat. Va trebui să fie un antreprenor, adică un om capabil să ia decizii de business. Ideea că mașinile vor munci pentru noi și noi nu va mai trebui să muncim e o prostie.
Am mare convingere că meseria asta de prieten va fi extraordinar de importantă. De ce? Oamenii se însingurează, devin tot mai puțini, tot mai bătrâni și au nevoie de empatie, ceva ce A.I. nu-ți poate oferi deocamdată.
Să dea Dumnezeu ca tinerii români să fie antreprenori – în sfârșit, România va ajunge în capitalism și n-o să mai fim conduși de proști și de incompetenți. O să ne conducem singuri, că antreprenorii comunică între ei.
Dacă ne educăm să fim și prieteni în epoca A.I. – iar un prieten e și un mentor, și unul care la nevoie se cunoaște – va fi mai greu să-i ceri robotului un sfat când suferi”, a spus Adrian Sârbu, la ȘTIU.