- Refuzul proprietarului mașinii de a comunica poliției identitatea șoferului se poate solda cu amenzi de peste 4000 de lei, plus suspendarea automată a permisului auto.
- Unele radare Trucam II sunt tip „pistol”, altele, cele utilizate de sistemul monitorizare a traficului e-Sigur operaționalizat pe mai multe autostrăzi și șosele din România de la 1 ianuarie 2025, sunt montate pe trepied.
- Noile radare cu laser ale poliției bat la 1,2 kilometri, dar, și mai important, determină viteza de deplasare a vitezomanului în doar 0,33 secunde.
700 de astfel de dispozitive vor monitoriza drumurile în depistarea șoferilor vitezomani. Datele înregistrate de aparat vor fi descărcate într-un sistem, după care urmează identificarea proprietarului mașinii. Acesta este obligat să comunice poliției cine a condus mașina, după care urmează sancțiunea.
Advertisment
Refuzul proprietarului mașinii de a comunica poliției identitatea șoferului se poate solda cu amenzi de peste 4000 de lei, plus suspendarea automată a permisului auto. Unele radare Trucam II sunt tip „pistol”, altele, cele utilizate de sistemul monitorizare a traficului e-Sigur operaționalizat pe mai multe autostrăzi și șosele din România de la 1 ianuarie 2025, sunt montate pe trepied.
Noile radare cu laser ale poliției bat la 1,2 kilometri, dar, și mai important, determină viteza de deplasare a vitezomanului în doar 0,33 secunde. În rest, aparatul stă într-un fel de „stand by”, nu emite nimic și, prin urmare, nu poate fi „văzut” de detectoarele radar ale șoferilor.
Recomandări
Așadar, detectoarele radar, oricânt de noi și de performante ar fi, nu-i mai pot salva de amendă pe șoferii vitezomani decât în cazul în care aceștia au norocul ca alt vehicul din față să fie luat de radar și sunt extrem de atenți.
Concret, doar atunci când o mașină din față e „văzută” de noile radare ale poliției, detectorul va „prinde” unda laser și va porni alerta. Dacă șoferul e atent și nu rulează aproape de mașina luată de radar, caz în care va fi și el prins, noile aparate putând determina vitezele tuturor vehiculelor prinse în cadru, și frânează brusc, are șanse să scape.
Citește și
- Ne apropiem de linia de finish. Lotul 3 al Autostrăzii A0 Sud este 92% gata. Traficul ar putea fi deschis în aprilie 2025
- În 2024, șase primării din ţară au strâns un buget de aproape 34 milioane lei din taxa turistică
- Cercetătorii din Maryland au dezvoltat o capsulă inteligentă ingerabilă care monitorizează sănătatea intestinului în timp real. Cum funcționează tehnologia
Partenerii noștri