- Firmele care se confruntă cu probleme de recrutare au cele mai multe șanse să aibă automatizarea ca prioritate pe agendă.
- Constatările se adaugă la preocupările tot mai mari legate de faptul că britanicii își pierd locurile de muncă în favoarea mașinilor.
- În administrația publică, apărare, securitate socială, servicii financiare și asigurări, previziunile sunt de 32%.
Potrivit unui raport, companiile care se confruntă cu probleme de recrutare au cel mai probabil ca automatizarea prin robot să fie o prioritate pe ordinea de zi. Potrivit unui sondaj, una din trei întreprinderi intenționează să investească în automatizare ca o prioritate absolută, pe fondul lipsei de personal.
Advertisment
Firmele care se confruntă cu probleme de recrutare au cele mai multe șanse să aibă automatizarea ca prioritate pe agendă, potrivit raportului realizat de HSBC. Sondajul realizat în 670 de companii din Marea Britanie a arătat că 40% dintre acestea au un sentiment negativ în ceea ce privește nivelul și disponibilitatea personalului.
Constatările se adaugă la preocupările tot mai mari legate de faptul că britanicii își pierd locurile de muncă în favoarea mașinilor.
Recomandări
Acestea urmează unui studiu realizat săptămâna trecută de Arden University, care a sugerat că aproape o treime din locurile de muncă din Marea Britanie ar putea deveni redundante până în 2030 din cauza automatizării și a schimbării forței de muncă.
Sectorul cel mai probabil să fie afectat este cel al transporturilor și al depozitării, unde peste jumătate (56%) din locurile de muncă vor dispărea și omul va fi înlocuit cu un robot, potrivit cercetării. În industria manufacturieră, se așteaptă ca 45% dintre roluri să dispară, în timp ce în sectorul comerțului cu ridicata, cu amănuntul și al reparațiilor de autovehicule, procentul este de 44%. În administrația publică, apărare, securitate socială, servicii financiare și asigurări, previziunile sunt de 32%.
Carl Lygo, director executiv și vicecancelar la Arden University, a declarat: „Sectoarele de transport și depozitare, producție și comerț cu ridicata și cu amănuntul reprezintă 28% din forța de muncă din Marea Britanie – ceea ce înseamnă că 4,2 milioane de locuri de muncă sunt acum în pericol de a deveni depășite și de a fi eradicate în mâinile automatizării.”