Amazon șterge recenziile cărții lui Xi Jinping la cererea Chinei

sursă foto: amazon.com
  • China a ordonat companiei Amazon să șteargă recenziile cărții lui Xi Jinping.
  • Cartea președintelui nu are recenzii sau evaluări ale clienților pe site-ul Amazon din China.
  • Mai multe firme din SUA, cum ar fi Yahoo! și LinkedIn, au ieșit de pe piața chineză în acest an.

Guvernul chinez i-a cerut gigantului american Amazon să nu mai permită evaluări și recenzii ale clienților la cartea președintelui Xi Jinping.

Totul ar fi pornit de la o recenzie negativă a cărții care ar fi provocat această solicitare din partea guvernului chinez.

Chiar dacă evaluările și recenziile sunt o parte crucială a site-ului, Amazon s-a conformat dictaturii chineze.  

În prezent, pe site-ul Amazon din China, cartea președintelui nu are recenzii sau evaluări ale clienților, iar secțiunea de comentarii este dezactivată.

La un scurt click pe cartea lui Xi Jinping, publicată pe Amazon.com, vedem că 74% dintre recenzii sunt de 5 stele.

Respectarea edictului guvernului chinez face parte dintr-un efort al companiei Amazon, de a intra în grațiile Chinei, una dintre cele mai mari piețe din lume.

La fel a acționat și Apple, care s-a conformat din ce în ce mai tare cererilor Beijingului în ultimii ani. Apple a respectat 97% dintre solicitările guvernului chinez în 2019, în creștere semnificativă față de 65% în 2014, potrivit Bloomberg.

În schimb, mai multe firme din SUA, cum ar fi Yahoo! și LinkedIn, au ieșit de pe piața chineză în acest an, invocând existența unui mediu de afaceri și juridic din ce în ce mai dificil în China.