• Amazon va concedia peste 18.000 de angajați, inclusiv în Europa.
  • Planul de reducere a locurilor de muncă al Amazon este cel mai mare dintre reducerile recente de personal care au afectat sectorul tehnologic din SUA și cel mai mare din istoria companiei.
  • Meta, compania-mamă a Facebook, a anunțat în noiembrie pierderea a 11.000 de locuri de muncă, adică aproximativ 13% din forța sa de muncă.

Amazon a anunțat miercuri, 4 ianuarie, că va elimina peste 18.000 de locuri de muncă din forța sa de muncă, invocând economia incertă” și faptul că gigantul comerțului online a făcut angajări rapide” în timpul pandemiei. Între reducerile pe care le-am făcut în noiembrie și cele pe care le împărtășim astăzi, intenționăm să eliminăm puțin peste 18.000 de roluri” , a declarat directorul general Andy Jassy într-un comunicat adresat angajaților săi.

Compania anunțase 10.000 de disponibilizări în noiembrie. Dl Jassey a declarat că liderii companiei sunt profund conștienți că aceste eliminări de roluri sunt dificile pentru oameni și nu luăm aceste decizii cu ușurință” . Lucrăm pentru a-i sprijini pe cei afectați și oferim pachete care includ o plată de separare, beneficii de asigurare de sănătate tranzitorii și sprijin extern pentru plasarea unui loc de muncă” , a spus el, conform mass media internațională.

Unele dintre disponibilizări vor avea loc în Europa, a spus dl Jassey, adăugând că lucrătorii afectați vor fi informați începând cu 18 ianuarie.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

El a precizat că acest anunț brusc este făcut pentru că din cauză că unul dintre colegii noștri de echipă a dezvăluit această informație în exterior”. Amazon a trecut prin economii incerte și dificile în trecut și vom continua să facem acest lucru” , a declarat Jassy.

Retailerul a făcut într-adevăr angajări în forță în timpul pandemiei pentru a face față unei explozii a cererii de livrări, dublându-și personalul la nivel mondial între începutul anului 2020 și începutul anului 2022. Grupul avea 1,54 milioane de angajați la nivel mondial la sfârșitul lunii septembrie, fără a include lucrătorii sezonieri recrutați în perioadele de activitate sporită, în special în timpul sezonului de sărbători.

Reduceri de personal în domeniul tehnologiei

Planul de reducere a locurilor de muncă al Amazon este cel mai mare dintre reducerile recente de personal care au afectat sectorul tehnologic din SUA. Este, de asemenea, cel mai mare din istoria companiei din Seattle.

Amazon și-a văzut profitul net scăzând cu nouă procente față de anul trecut în al treilea trimestru. Iar pentru ultimul trimestru, Amazon anticipa în noiembrie o creștere anemică după standardele sale, între două și opt procente pe un an, și un profit operațional cuprins între 0 și 4 miliarde de dolari, față de 3,5 pentru aceeași perioadă din 2021.

Meta, compania-mamă a Facebook, a anunțat în noiembrie pierderea a 11.000 de locuri de muncă, adică aproximativ 13% din forța sa de muncă. La sfârșitul lunii august, Snapchat a renunțat la aproximativ 20% dintre angajații săi, adică la circa 1.200 de persoane.

Twitter a fost cumpărat în octombrie de miliardarul Elon Musk, care a concediat imediat aproximativ jumătate din cei 7.500 de angajați ai platformei de socializare.

De asemenea, grupul IT Salesforce, specializat în soluții de management și în tehnologia cloud, a anunțat miercuri că disponibilizează aproximativ 10% din angajații săi, adică puțin sub 8.000 de persoane.