• Sramek s-a născut în Cehia, a studiat în UK, a lucrat în Elveția și după a plecat în SUA.
  • Sramek a petrecut 2 ani citind 500 de cărți despre proiecte de dezvoltare urbană.
  • Cumpărarea de terenuri nu e simplă, locuitorii zonei se opun ofertelor pentru că le consideră ostile.

Dacă ai o educație solidă și tenacitate, poți câștiga mulți bani în Statele Unite. Însă degeaba ai bani, dacă nu ai unde să locuiești, pentru că chiriile sunt scumpe în zonele frecventate. Un imigrant din Cehia a găsit afacerea perfectă: investiții în zone de locuit. Dar nici aici lucrurile nu merg strună.

Jan Sramek a fost copilul minune al investițiilor financiare. S-a născut în Cehia, a ajuns în Marea Britanie unde a obținut note maxime la un examen care i-a permis să intre la Universitatea din Cambridge. Nici acolo nu i-a plăcut prea mult și s-a dus în Statele Unite să-și încerce norocul, după care prin Elveția și s-a întors iar în Statele Unite. El a avut mai multe idei de start-up-uri, unele dintre ele au eșuat, dar acum se pare că a obținut sprijinul unor mari investitori printre care și Marc Andreessen. El a fost cel care a dezvoltat primul web browser pentru World Wide Web, varianta grafică cu interfață pentru utilizatori, în perioada în care Internetul se afla doar la început.

Cu acești investitori el și-a dat seama că poate dezvolta investiții imobiliare, nu foarte aproape, dar totuși la o distanță accesibilă, doar o oră de condus cu mașina de San Francisco, unde chiriile sunt exorbitante chiar și pentru oameni care câștigă foarte mult. El a început să cumpere terenuri în această zonă numită „Solano”, practic zonă deșertică, și s-a pus pe treabă în ideea de a planifica și a proiecta un mic orășel care poate fi destul de sustenabil pentru ca oamenii să se mute acolo la chirii accesibile.

Recomandări

7 LOCAȚII „BRIDGERTON"
CELE MAI VECHI DOVEZI ALE FUZIUNII
MAI SLĂBEȘTE-NE
SOPHIE TURNER, DESPRE DIVORȚUL DE JOE JONAS
VEZI WORLD PRESS PHOTO LA UNIVERSITATE
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"

Care au fost greutățile pe care le-a întâmpinat Jan?

Greutățile pe care le-a avut acesta pornesc, pe de-o parte, din faptul că el a vrut să facă acest lucru pe ascuns. El a înființat o firmă și a cumpărat aproximativ 20.000 de hectare. Timp de 5 ani a cheltuit aproximativ 900 de milioane de dolari pentru a cumpăra terenuri de la proprietari. Este vorba deja de 140 de terenuri, cumpărate și achiziționate pe ascuns. Când totul a ieșit la suprafață, proprietarii care au mai rămas în zonă s-au revoltat și s-au opus acestor planuri ale lui Jan Sramek. Acesta a explicat el că vrea să facă un proiect locuibil și plăcut pentru toată lumea, dar a fost degeaba pentru că ei se opun. Jan a adoptat acum o opoziție transparentă de a explica ce dorește să facă și faptul că vor profita și locuitorii de acum, dar momentan se confruntă cu o opoziție destul de acerbă din partea proprietarilor de acolo.

Citește și